23 ianuarie 2022 - 16:54

Portret de Ministru – Ce condiții trebuie să îndeplinească viitorul șef MADR

Adrian Oros și-a prezentat demisia din funcția de ministru al agriculturii, ca urmare a rezultatelor alegerilor interne din cadrul Partidului Național Liberal. Astfel, postul de la MADR rămâne liber și va trebui găsit un înlocuitor în cel mai scurt timp.

În ediția de luni a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a anticipat demisia fostului șef de la Agricultură, astfel că a încercat să contureze alături de invitații săi un portret-robot al viitorului ministru.

Președintele Asociației Fermierilor din România (AFR) și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a prezentat câteva dintre ideile sale cu privire la calitățile pe care trebuie să le aibă viitorul ministru.

”Eu mă gândesc la un profil, nu știu cine s-ar încadra în el. În primul rând trebuie să fie un om al dialogului, să știe să asculte, că dacă nu știe să asculte, nu știe să vorbească. În al doilea rând, trebuie să aibă o relație foarte bună la nivel european, adică trebuie să știe pedalele pe care trebuie să apese astfel încât să-și apere interesul național. Acolo trebuie să cunoști o limbă străină, să te poți descurca, pentru că toate lucrurile mari nu se fac în plen, ci se discută înainte, fiecare știe ce a primit, ce a dat, ce trebuie să primească sau ce trebuie să dea.

Apoi, eu zic că trebuie să fie un profesionist, unul care a cheltuit bani de la el din buzunar pentru sectorul acesta, ca să-l înțeleagă, pentru că altfel n-o să-l înțeleagă niciodată. Vă dau un exemplu: oamenii afectați de secetă veneau din Constanța la București, iar ministrul pleca la o expoziție de tractoare la Buzău. E normal să se întâmple lucrul acesta? Astfel de evenimente nu trebuie să mai aibă loc. Așteaptă-i, vorbește, găsește soluții sau spune-le că nu poți să faci, pentru că e mai simplu așa decât să-i amăgești.

Eu cred că poate să fie din orice zonă agricolă, dar trebuie să fie un om care să iubească fermierii. În plus, pe lângă putere în partid, trebuie să știe drumul de la Ministerul Agriculturii la Ministerul de Finanțe, trebuie să-l cunoască foarte clar. Apoi trebuie să cunoască drumul la Palatul Victoria. Dacă nu-l știe foarte clar și are prea multe semafoare cu roșu, stă acasă. Agricultură fără bani nu faci”, a precizat Daniel Botănoiu.

Reamintim că în discuțiile privind scaunul de la MADR se află mai multe nume, printre care Emil Dumitru, Adrian Pintea, George Stângă sau Daniel Constantin. Toate aceste speculații, precum și alte posibile nume, vor fi analizate în ediția din această seară a emisiunii ”Agricultura la Raport”, începând cu ora 20:00.