Popescu (ROMPAN): Ordonanţa privind reducerea TVA la pâine va intra în dezbatere până la finele lunii aprilie

11

popescupanificatieOrdonanţa privind reducerea TVA la pâine va intra în dezbaterea Guvernului până la finele lunii aprilie, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu, la deschiderea târgului de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică – GastroPan.

“La sfârşitul acestei luni, ordonanţa care este deja proiectată de către Ministerul Finanţelor Publice va intra în dezbaterea Guvernului. Sperăm să fie aprobat din timp acest act normativ ca să putem să ne aşezăm de la 1 iulie cu TVA de 9%. Noi milităm să fie redusă taxa pe tot lanţul, respectiv grâu, făină, pâine, pentru că şansele de a avea o prelungire a taxării inverse la cereale de la 1 iunie sunt din ce în ce mai mici. MFP a făcut deja o revenire la Comisia Europeană şi acum aşteptăm răspunsul. Dacă nu va apărea un răspuns favorabil, e clar că la 1 iunie grâul va avea TVA 24%, însă de la 1 iulie sperăm să fie de 9% la grâu, făină şi pâine”, a explicat şeful ROMPAN.

În opinia acestuia, dacă României nu i se va aproba prelungirea taxării inverse la cereale,”este un lucru usturător” din punct de vedere bugetar cât şi din punct de vedere al mediului de afaceri.

Potrivit sursei citate, măsura de reducere a TVA la pâine va trebui luată concomitent cu alte două măsuri, respectiv controlul unităţilor şi vânzarea pâinii doar în magazine sau raioane specializate.

“Pe lângă această reducere de TVA, care nu este suficientă ca să vedem efectul în piaţă, ar mai trebui luate concomitent încă două măsuri. Prima se referă la un control drastic al tuturor unităţilor, pornind de la cele mici către cele mai mari, astfel încât să fie acoperite toate cele 4.200 de unităţi din România. Acest control trebuie să fie echidistant, fără liste cu unităţi care nu trebuie controlate. Cea de-a doua măsură, este un proiect de act normativ la care lucrăm împreună cu ANPC şi MADR privind vânzarea pâinii numai în magazine sau raioane specializate. Acum pâinea se vinde la 150.000 de puncte în toată ţara, dar prin această măsură vom ajunge la jumătate ca număr de unităţi. Cred că va fi în avantajul consumatorului pentru că va avea o gamă sortimentală mare şi furnizori mai mulţi în acelaşi magazin, iar organele de control vor mai fi prezente în aceste unităţi. Dacă se iau toate aceste trei măsuri cred că va exista un efect asupra încasărilor bugetare”, a adăugat preşedintele ROMPAN.

Potrivit Patronatului, scăderea TVA la pâine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20%, iar bugetul statului ar suporta la făină circa 76 milioane lei, iar la pâine 17 milioane de lei, respectiv un total de 94 de milioane de lei sau 25 de milioane de euro.

Evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie a depăşit 70% la finele anului 2012, totalizând un miliard de lei, respectiv 300 milioane de euro. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise