Ponta: Vrem să reducem TVA la pâine şi să începem plata pensiilor indexate

Reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asiguraţi din alte părţi ale bugetului de stat

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că Guvernul are în vedere reducerea TVA la pâine, “nu şi la cozonac” şi indexarea pensiilor luna viitoare. “Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine.

Vreau să luăm pe tot lanţul de producţie să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară, e ca şi cum de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% neîncasări – asta înseamnă să asigurăm banii din altă parte – şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu. Cei de la FMI pe bună dreptate spun “Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA-ul mai mic încasaţi. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă”, a declarat Ponta, citat de Mediafax, precizând că s-a hotărât să aplice această măsură la pâine pentru că este un produs unde este o “uriaşă evaziune fiscală”, dar şi pentru că este un produs extrem de consumat în România, această măsură având “o anumită semnificaţie”.
Şeful Guvernului a spus că în prezent există discuţii cu ministrul Agriculturii şi ministrul de Finanţe pentru punerea în aplicare a măsurii şi că reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asiguraţi din alte părţi ale bugetului de stat.
Prim-ministrul a mai susţinut că în acest moment trebuie să se găsească formula în care reducerea să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

Taloanele pentru februarie se tipăresc acum

Tot ieri, premierul a anunţat că plata efectivă a pensiilor indexate se va face efectiv în luna februarie pentru luna ianuarie, incluzând şi creşterea din prima lună a anului 2013.
“Plata efectivă, având în vedere că taloanele de pensii pentru ianuarie s-au tipărit deja în decembrie, (se face, n..r.) în luna febriarie pentru luna ianuarie, inclusiv creşterea pe luna ianuarie. Dar creşterea este aplicată, plata se face în luna februarie”, a precizat Ponta, subliniind că pensiile cresc de la 1 ianuarie 2013, fiind indexate conform unei legi care a fost suspendată până în 31 decembrie 2012.
“Taloanele pentru ianuarie sunt tipărite deja din decembrie, însă cele pentru februarie se tipăresc acum, la sfârşitul lunii”, a mai spus Ponta.

Proiectul de buget va fi aprobat pe 23 ianuarie

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după şedinţa conducerii USL, că proiectul de buget pe anul 2013 va fi, cel mai probabil, aprobat în şedinţa de Guvern din 23 ianuarie, urmând să fie trimis Parlamentului, care va fi convocat din 21 ianuarie.
“Am discutat în cadrul USL şi am decis să solicităm colegilor din conducerea Parlamentului convocarea Parlamentului începând cu data de 21 ianuarie, luni. Am luat un mandat politic pentru ca, începând de miercuri, de fapt, în mod oficial, Guvernul să negocieze cu delegaţia partenerilor internaţionali – CE, FMI şi BM – datele bugetului pe 2013, buget care, cel mai probabil în şedinţa din 23 va fi aprobat şi trimis către Parlament”, a spus Ponta.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult