27 ianuarie 2022 - 05:37

Pomicultorii reclamă subvențiile mici și taxele mari impuse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomicultorii români nu pot fi competitivi cu colegii lor din comunitatea europeană, în condițiile în care subvențiile sunt foarte mici sau chiar inexistente, a declarat președintele Asociației Pomicultorilor din Zona Fălticeni, Mircea Costișevschi.

”Nu avem subvenție la motorină, în condițiile în care, din câte știu, 50% din acciza la carburat este pentru drum, iar noi agricultorii nu folosim șoseaua și dacă o folosim și ne prinde Poliția ne amendează. În Polonia și Ungaria motorina este subvenționată cu 50%. Este o cheltuială mult prea mare pentru noi”, a spus Costișevschi, la Fălticeni.

Totodată, el s-a declarat nemulțumit de cuantumul subvenției la hectar de plantație de livadă în cuantum de 80 de euro, la nivelul celei pentru pășune. ”Primim 80 de euro subvenție, dar plătim la fisc impozit pe hectar de 200 de euro, taxă introdusă din 2013, la care se adaugă și impozitul pe teren pe care-l achităm la Primărie”, a arătat Costișevschi.

El a reclamat și faptul că în România nu se găsește material săditor, iar cel adus din afară nu este deviruzat.

Potrivit lui Costișevschi, din toate aceste motive și nu numai, în prezent, în România, mai există maxim 60.000 de hectare de livezi, comparativ cu peste 300.000 hectare înainte de 1989.

Președintele Asociației Pomicultorilor din Zona Fălticeni a spus că 2015 nu a fost un an bun, din cauza secetei și a grindinei, producția nedepășind 20-30 tone la hectar, comparativ cu anul trecut când a ajuns și la 40 de tone la hectar. (Sursa: AGERPRES)