11 August 2022 - 21:19

Poluarea apelor cu nitrați din surse agricole, verificată în 200 de UAT-uri și 6.000 de gospodării!

Caravana „Apără apa”, campanie naţională pentru reducerea poluării apelor cu nitraţi proveniţi din surse agricole, a fost lansată miercuri de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit unui comunicat remis de ministerul de resort, specialiştii de la Mediu vor vizita 200 de unităţi administrativ teritoriale, în care vor testa apa din fântâni, puţuri şi alte surse necentralizate, pentru a determina dacă nivelul de nitraţi din 6.000 de gospodării de pe tot cuprinsul ţării se află în limitele potabilităţii.

Citat în comunicatul remis de minister, Vasile Panaite, secretar de stat în cadrul MMAP, a subliniat că sănătatea oamenilor este pusă în pericol de poluarea apei cu nitraţi din surse agricole.

„Poluarea apei cu nitraţi din surse agricole este o ameninţare continuă la adresa sănătăţii umane. Provoacă intoxicaţii grave sugarilor şi copiilor de vârste mici şi afecţiuni periculoase adulţilor expuşi la consumul îndelungat al apei cu nitraţi în exces. Lipsa de informare, faptul că nitraţii nu au gust, şi nici miros, coroborate cu faptul că populaţia nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitraţi, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ şi împrăştierea lui în perioadele de interdicţie, când plantele nu consumă nitraţii din compost. În acest fel, nitraţii ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor”, a precizat Vasile Panaite.

În cadrul caravanei „Apără apa”, cu prilejul demonstraţiilor legate de testarea apei vor fi anunţate și concursuri cu premii pentru elevi şi pentru fermieri, pe teme privind problematica poluării apei cu nutrienți şi, respectiv, cunoaşterea bunelor practici agricole.

Campania naţională de conştientizare „Apără apa” face parte din proiectul mai larg „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN) și urmăreşte reducerea poluării apelor cu nitraţi proveniţi din surse agricole, conservarea resursei de apă potabilă, sănătatea populaţiei şi, nu în ultimul rând, conformarea României la reglementările Uniunii Europene.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este unul dintre demersurile prin care Guvernului României își propune să asigure implementarea Directivei Nitraţi a UE, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

O preocupare principală a proiectului CPIN este administrarea gunoiului de grajd la nivel de comună, având în vedere că, în prezent, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenţă, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului şi a apei freatice.

Proiectul CIPN se află în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, vizând, în această fază, peste 90 de comunităţi locale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole