25 ianuarie 2022 - 09:58

Polonia și Ungaria protejează fermierii naționali în lupta cu importurile

Autoritățile din Polonia și Ungaria anunță că fermierii din cele două țări vor fi favorizați în lupta cu importurile de produse alimentare. Astfel, ministerul agriculturii de la Varșovia a publicat o listă cu firme considerate ”nepatriote“ și care importă produse din lapte, ceea ce reduce vânzările fermierilor din Polonia.

Această primă inițiativă dovedește că guvernul polonez vrea mai mult control al statului în agricultură şi în comerțul alimentar. Iar pentru asta va înființa un ”holding naţional al alimentelor”, prin care să îi ajute pe fermierii locali şi care să țină prețurile sub control. Iar premierul Poloniei, care tocmai a prezentat un plan pentru zonele rurale, își îndeamnă compatrioții să cumpere în special produse locale. Planurile sale vorbesc de consolidarea unora din companiile din sectorul alimentar, un rol cheie fiind rezervat Consorţiului Naţional al Zahărului.

Acesta, cu venituri de 390 de milioane de euro anual, va prelua opt companii controlate de stat cu activităţi în înmulţirea plantelor şi animalelor, dar şi în tranzacţionarea de produse agricole. În final, grupul ar trebui să aibă 48 de companii şi să acopere sectoare precum producţia şi procesarea de fructe şi legume şi producţia de tutun. Deocamdată însă, executivul din Polonia nu dă semne că ar vea să intervină și în sectoarele laptelui şi cărnii.

În plus, grupul ar putea să acționeze şi în piaţa de retail, prin preluarea unor lanţuri de magazine. Planul guvernului include și creșterea subvenţiilor pentru combustibil şi stimularea masivă a agriculturii organice, tradiţionale şi regionale. Autorităţile de la Varșovia au anunţat și că anchetează unul dintre cele mai mari supermarketuri din ţară, o companie portugheză care ar vinde produse străine etichetate ca fiind poloneze.

Cât privește Ungaria, atitudinea politicului faţă de retailerii străini este şi mai dură, cel puţin la nivel declarativ. Astfel, un parlamentar din partea partidului aflat la guvernare şi fost şef de cabinet al premierului, a declarat că planurile de viitor ale guvernului includ o politică protecţionistă deschisă pentru a scoate de pe piaţă lanţurile de retail străine. De asemenea, au fost modificate legile pentru a sprijini proprietarii de terenuri mici şi mijlocii, majorând suprafaţa totală de teren deţinută de aceştia de la 2,5 milioane hectare în 2010 la 3,2 milioane hectare. Iar un oficial guvernamental, secretarul de stat pentru supravegherea lanţului alimentar, spune că guvernul are în plan dezvoltarea la o scară fără precedent a industriei alimentare maghiare şi sprijinirea zonelor rurale până la sfârşitul deceniului.