Ploile pun o presiune suplimentară pe producătorii de cartofi

cartofiiploiUn start întârziat al însămânțărilor europene la cartof a generat un nou subiect de discuție, după cum se arată pe recolta.eu. Este vorba de posibilitatea de revigorare a prețurilor la „poamele-de-pământ”, al căror declin pe piața futures din anul în curs, în ciuda catalogării acestora ca fiind la un nivel „minim istoric”, i-au contrariat pe investitori.

Însămânțările din majoritatea țărilor europene au fost întârziate din cauza unei vremi neobișnuit de reci, fapt care a încetinit inclusiv dezvoltarea culturilor timpurii. În unele zone din Europa, dezvoltarea culturilor timpurii este întârziată cu două săptămâni, fapt care generează cheltuieli suplimentare pentru fermieri.
Victor Phaff, secretarul grupului North-Western European Potato Growers (NEPG) a declarat pentru Agrimoney.com că însămânțările sunt cu „trei săptămâni în întârziere”.
„Acest lucru înseamnă că va trebui să continuăm să ne bazăm pe recolte mai vechi de cartof”, adică de a subția și mai mult din disponibilul deja slăbit de o recoltă nesatisfăcătoare în 2012.

Cresc prețurile?

Într-adevăr, situația ar putea „să împingă în sus prețurile”, costuri de achiziție care deja i-au uimit pe observatori prin scăderea înregistrată la bursa Eurex, în ciuda unui an agricol slab care au dus stocurile până la un nivel catalogat de NEPG ca fiind „istoric… la minima de jos”.
Cu toate acestea, la nivelul retailului, creșterile de preț de anul trecut ar putea să nu fii ajuns la limita de sus, este de părere un procesator britanic, de la Produce Investments.
Stocurile de cartofi din Belgia erau în februarie 2013 la nivelul a 1,26 milioane tone, în scădere cu 46 la sută de la an la an, adică la cel mai mic nivel înregistrat în ultima decadă, în timp ce depozitele din Marea Britanie erau mai mici cu 18 procente în noiembrie 2012, potrivit celor mai recente date disponibile. În Franța, stocurile de cartofi sunt și ele mai mici cu 15% decât cele din anul anterior, în timp ce disponibilul de „poame-de-pământ” din Olanda s-au diminuat cu 22 la sută.
În ciuda acestui fapt, cartofii destinați procesării, al căror preț a atins un record în decembrie 2012, au scăzut de atunci cu mai mult de 30 de procente la bursa Eurex.
Reprezentanții NEPG au declarat presei că prețurile la cartof „nu reflectă realitatea unui disponibil deosebit de diminuat”.

Reduceri de capacitate
Phaff a mai spus presei că scăderea de preț ar putea reflecta eforturile procesatorilor de a refuza comenzi, în eforturile lor de a conserva stocurile.
„Fabricile spun că și-au redus capacitățile și exportă mai puțin către țările din afara UE”, a mai subliniat acesta.
Jaap Kodde, reprezentantul Flevostar Dronten, un procesator de cartofi cu sediul în Olanda, a declarat: „Prețul cartofilor au ajuns prea rapid la un nivel prea înalt”, sufocând astfel cererea.
Competiția cu alt tip de recoltă
Prețurile cartofilor, practicate în Țările de Jos, se dovedesc a nu fi suficiente pentru a-i tenta pe cultivatori să însămânțeze mai mult, astfel încât stocurile să fie refăcute, suprafețe cultivate urmând să cunoască un nivel de creștere negativă variind între 1 și 3 la sută.
„Prețul cartofilor de sămânță este foarte mari. Din acest motiv, nu toți fermierii își pot permite să-și susțină costurile mari de cultivare a cartofilor”, a spus Kodde.
Între timo, băncile sunt „atente” cu acordarea împrumuturilor, pe fondul temerilor unui an agricol asemănător cu 2012, subminat de ploi excesive și prea puțin soare, în unele părți din Europa și al „competiției venite din partea altor tipuri de culturi”.
Însămânțările cu cartofi, înregistrate în alte țări din nord-vestul Europei, par a nu fi în descreștere.

Sursa: http://www.recolta.eu/ploile-pun-o-presiune-suplimentara-pe-producatorii-de-cartofi/

Citește și

Comentariile sunt închise