Ploaia trece, canicula rămâne! Înfrunt-o cu salate uşoare, răcoritoare

7

Ploaia vine şi pleacă, temperaturile ridicate rămân. Şi ne vor mai da de furcă vreo două luni de acum încolo, spun prognozele meteo.Ţine-le piept consumând salate de legume: sunt hidratante, vitaminizate, energizante. Iată trei reţete de top, recomandate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase”.

 

Căldură mare, monşer? Fă-ţi o salată uşoară, răcoritoare, cu legume de sezon. Le-a ales, special pentru noi, dr. Menci.

Salată de rucola cu roşii cherry

„Reţeta tradiţională a acestei salate ne învaţă că avem nevoie de o jumatate de kilogram de frunze de rucola, roşii cherry, ulei de măsline, oţet balsamic, sare şi lămâie. Cu toate acestea, există câteva sfaturi care pot transforma aceasta reţetă într-un preparat cu adevarat natural şi sănătos! Tot ce trebuie sa facem este sa folosim sare de mare brută cu ierburi aromatice sau cu alge marine şi ulei de măsline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece – argan, in, cânepă, nucă”, ne explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De ce? Aceasta este o salată bogată în fibre alimentare, minerale şi vitamine, cu efect revigorant şi detoxifiant. Rucola îmbunătăţeşte imunitatea, reglează nivelul colesterolului in sange si are actiune antioxidanta. Roşia este o sursă importantă de antioxidanţi, precum licopen şi vitaminele C şi A, cu efect imunostimulator şi de menţinere a energiei. În plus măreşte rezistenţa la bolile infecţioase şi grăbeşte vindecarea rănilor.

Salată de castraveţi cu mărar

Reţeta tradiţională cere: 3-4 castraveţi proaspeţi, curăţaţi de coajă şi feliaţi; 2 linguri de ulei de floarea-soarelui; 1 legătură de mărar tocat; sare; piper şi oţet. Dr. Menci ne învaţă: sa NU curăţăm castraveţii de coajă, deoarece aceasta este bogată în fibre alimentare importante pentru digestie şi detoxifiere, precum şi în vitamine, minerale şi antioxidanţi; să folosim uleiuri presate la rece, de masline, in, canepa, argan, dovleac sau struguri; să înlocuim sarea normală cu una marină, brută, sau cu adaos de alge marine/ierburi aromatice; să măcinăm piperul pe loc, peste salată; să folosim oţet de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale

Salată de vinete

Această salată delicioasă are ca prim secret cumpărarea vinetelor proaspete şi coacerea lor pe aragaz, pe o tablă încinsă. Mirosul de vânătă coaptă o să parfumeze bucătăria şi o să vă trezească apetitul pentru delicioasa salată! Reţeta de salată de vinete este una tradiţională, moştenită din generaţie în generaţie, însă noi îi putem da un pic de noutate folosind: sare de mare integrală şi ulei de măsline extravirgin sau uleiuri presate la rece.

Citește și

Cmentariile sunt închise