24 ianuarie 2022 - 07:58

Plata avansului pe suprafață, incertă

APIAChiar dacă mai sunt doar 20 de zile până la termenul final când fermierii își pot primi avansul din plata unică pe suprafață, APIA nu are o decizie finală în acest sens.

„Data exactă nu se cunoaște. Lucrăm la acest aspect și vom da și publicității toate informațiile în condițiile în care vom reuși să instrumentăm corespunzator cererile”. Este răspunsul pe care Agro Tv l-a primit, astăzi, în exclusivitate, de la directorul general al instituției, Mihai Puțintei.

Mihai Puţintei, directorul general al Agenţiei pentru Plăți şi Intervenţie în Agricultură a declarat, în exclusivitate pentru reporterii Jurnalului de Agricultură, că nu se cunoaşte încă, o dată exactă când ar urmă să înceapă plăţile pentru avansul din subvenţia pe suprafaţă, dar că se lucrează intens la acest lucru. Potrivit site-ului Agro Info, între 12 şi 16 noiembrie ar începe plăţile către fermieri.

În regulamentul Uniunii Europene se arată că avansul din plăţile directe se face în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, astfel că dacă APIA nu va demara plata avansului pe suprafaţă la mijlocul lunii noiembrie, e puţin probabil că fermierii români să mai primească un avans din subvenţii anul acesta. Şi asta pentru că  din 1 decembrie se intră în perioada de plăţi regulate şi nu se mai poate plăti niciun fel de avans.

1,6 miliarde de lei stau la dispoziţia Ministerului Agriculturii pentru achitarea avansului din plăţile directe. 77,42 de euro/ha este cuantumul plăţii unice pe suprafaţă stabilită pentru 2015.

Comisia Europeană dă posibilitatea statelor membre ale UE să acorde un procent de 70% din SAPS. Fermierii români ar trebui să primească un avans de aproximativ 53,41 euro/ha.

APIA va elibera, cel mai probabil săptămâna aceasta, adeverinţele pentru crescătorii de animale, adeverinţe cu care fermierii pot lua finanţări de la bănci.

„Săptămâna trecută era gata ordinul privind eliberarea adeverinţelor pentru crescători şi aşteptăm să fie publicat în Monitorul Oficial. Ştiu că era gata doar că s-a nimerit să fie finalizat chiar în ziua în care Guvernul a demisionat”, a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine. (www.agrointel.ro)

Frânc susţine că din acest an crescătorii aveau promisiuni să primească adeverinţe şi pentru sprijinul cuplat, însă din cauza schimbărilor de la Guvern acestea, cel mai probabil, vor fi amânate .

De adeverinţe pot beneficia crescătorii de bovine care au depus cereri în cadrul schemei Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii. Fermierii vor putea ridica de la direcţiile judeţene ale APIA. Aceştia pot ataşa adeverinţa la dosarul de credit cu care pot fi împrumutaţi bani de la băncile care au avut contract cu APIA urmând că acestea să îşi recupereze banii în momentul efectuării plăţilor către fermieri.

Comments are closed.