Planurile Ministrului desemnat al Agriculturii pentru oierii români

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, și-a alcătuit zilele trecute cabinetul cu care va merge în Parlament, pentru a cere votul de învestire. Pe această listă, în dreptul poziție de Ministru al Agriculturii se află numele lui George Cățean, fost secretar de stat în cadrul MADR.

Acesta a fost invitat de Ovidiu Ghinea în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” pentru a discuta planurile și măsurile pe care intenționează să le implementeze, în cazul în care guvernul USR va trece de votul parlamentarilor. Printre subiectele abordate s-a numărat și cel al sectorului oieritului, respectiv al exportului de animale vii și carcase de oaie.

Potrivit ministrului desemnat, deși există numeroase voci la nivel european care cer interzicerea transportului de animale vii, România trebuie să negocieze o perioadă cât mai extinsă de tranziție spre o astfel de măsură, astfel încât să se poată pregăti cum se cuvine pentru exportul de carcasă.

”Cu toții știm că e posibil să avem parte de o perioadă de tranziție care să ne ducă spre exportul de carcasă, în defavoarea exportului de animal viu pe distanțe lungi. Din punctul meu de vedere, propunerea este următoarea: haideți să negociem ca să avem o perioadă de tranziție cât mai largă, cât mai generoasă, care se poate întinde pe câțiva ani, pentru a putea face tranziția de la exportul de animale vii, mai ales pe piața tradițională din Orientul Mijlociu, la exportul de carcasă. Beneficiile sunt multiple; în primul rând pentru producător, care poate beneficia de un preț mai corect, valoarea adăugată rămâne în țară, plus că avem o infrastructură de abatorizare care în momentul de față nu lucrează la capacitate maximă”, a subliniat George Cățean.

Ministrul desemnat a mai precizat că luna viitoare, o delegație din Franța va sosi în România pentru a discuta posibilitatea unui parteneriat între cele două țări, prin care oierii români să înceapă să exporte carcasă de miel și oaie către ”hexagon”.

”Ca o paranteză, în 24-26 noiembrie, delegația din Franța va fi prezentă în România tocmai pentru a vorbi despre posibilitatea unui parteneriat în ceea ce înseamnă comerțul de carcasă de miel și oaie din România în Franța. (…) Pregătirea unei carcase superioare din punct de vedere calitativ ar putea fi un target pe care noi să-l îndeplinim pentru piața din Orientul Mijlociu, cât și pentru piața comunitară, pentru că există loc. (…) Sectorul ovin este unul foarte important pentru agricultura românească. Din fericire, anul acesta prețurile sunt foarte bune pentru ceea ce înseamnă comercializarea în viu a mieilor, dar să nu uităm că am avut și perioade foarte negre când cu banii de pe un miel nu reușeai să-ți cumperi o pereche de papuci”, a mai spus George Cățean în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole