17 octombrie 2021 - 11:53

EXCLUSIV! Planul noului secretar de stat MADR, George Cățean, pentru agricultura din România

Fermierul George Cățean, care urmează să preia funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii, vine cu planuri mari pentru sectorul agricol românesc. În emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, tânărul și-a expus viziunea pe care plănuiește să o pună în aplicare odată cu preluarea mandatului în cadrul MADR.

Cățean a explicat că asumarea funcției de secretar de stat nu vine ca o ambiție personală de a da bine la CV, ci din nevoia de a rezolva anumite probleme pe care le-a întâmpinat de-a lungul anilor. Planul său, care înglobează întregul sector agricol din țara noastră, vine în trei etape.

”Dacă ar fi să vorbim la nivel macro, aș pleca de la o simplă ecuație cu trei elemente. Vorbim despre oportunități și potențial pe care îl avem în viitor și vedem PNS-ul, programul de tranziție și PNRR, unde avem o anvelopă financiară pentru următorii 7 ani de zile, de care trebuie să profităm și să o punem în aplicare. De multe ori se spune Franța, Olanda, Austria sau Polonia au un grad ridicat de absorbție; de ce pot ei și noi nu? Din punctul meu de vedere trebuie să facem o traducere cât mai simplă și cât mai adaptată la nevoile noastre a viitoarei Politici Agricole Comune”, a subliniat George Cățean.

Viitorul secretar de stat a mai pus în evidență faptul că informarea reprezintă în continuare o problemă, pentru că mulți potențiali beneficiari ai surselor de finanțare fie nu își cunosc oportunitățile, fie nu știu cum să le acceseze.

”A doua etapă a acestei ecuații este informarea. Din păcate, potențialii beneficiari ai surselor de finanțare nu au acces la informație sau au acces mult prea târziu. Aceștia trebuie să fie informați la zi și totodată trebuie consiliați și ajutați să absoarbă acești bani. Am putea să vorbim și despre o flexibilizare a procesului, a cadrului legislativ care duce la absorbția acestor fonduri”, a mai explicat fermierul.

În viziunea lui George Cățean, nu trebuie să ne mai raportăm la agricultura mare și agricultura mică, ci la zone, fiecare cu specificul și nevoile ei.

”A treia componentă este punerea în aplicare. Aici am putea vorbi despre modul în care noi vrem să punem în aplicare aceste oportunități. Poate că nu ar mai trebui să ne raportăm la agricultura mare și agricultura mică, ci la zone; zone unde putem finanța și putem da credibilitate unor proiecte care să răspundă la nevoile pe care le au aceste zone”, a precizat Cățean pentru AGRO TV.

În final, fermierul a mai subliniat faptul că în prezent, diferența de profit între producător și comerciant este una disproporționată. Așadar, trebuie să găsim soluții prin care să echilibrăm această balanță, dar și să împingem producătorii către procesare și comercializare.

”Această viziune macro de dezvoltare ar avea două faze. Faza care să se adreseze nevoilor urgente, pe care nu le-am rezolvat de-a lungul anilor și care încă le mai regăsim pe masă; și cealaltă fază care ar trebui să se adreseze viitorului pe care noi trebuie să-l proiectăm și care să aducă dezvoltare. Tot în zona de macro-viziune trebuie să luăm în discuție faptul că pe tot lanțul de la producător la procesator la consumator, cota cea mai mare de profit se regăsește pe lanțul de comercializare. Trebuie să vedem cum putem să creștem partea de profit în zona producătorului, dar și să convertim producătorul să facă pasul spre procesare și comercializare. Astfel punem găsi un echilibru, ca să nu mai vorbim despre derapaje economice atât de mari”, a mai adăugat George Cățean.