În sfârșit, planul e gata! 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigații!

În sfârșit, după mai bine de trei decenii în care guvernările care s-au perindat pe la Palatul Victoria nu s-au sinchisit să rezolve această problemă, planul pentru infrastructura de irigații este gata! Cu o asemenea veste, fermierii parcă au și scăpat deja de necazurile provocate de seceta care a început să lovească România tot mai des în ultimii ani!

Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj, pus vineri, 15 iulie 2022, în dezbatere publică de MInisterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) „urmărește adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei”, se arată într-un comunicat al MADR remis sâmbătă redacției AgroTV.

Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.

Potrivit reprezentaților MADR, prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere sporirea numărului de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150. De asemenea, va crește suprafața pentru care se vor asigura irigații de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigații.

Totodată, se vor majora de la 531 la 666 numărul de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, precum și suprafața deservită de infrastructura de irigații, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha.

„Prin acest program, MADR își propune ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de mai mult sprijin financiar, fiind astfel îmbunătățite condițiile de dezvoltare și creștere, precum și obținerea de cantități mărite de producție la hectar”, se mai arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Proiectul privind infrastructura de irigații poate fi consultat de către toți cei interesați, în secțiunea ”Transparență decizională – Proiecte de acte normative”: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Bani s-ar putea sa fie dar nu vor exista specialisti(ingineri),utilaje.Am făcut parte din echipa care a realizat sisteme de irigații in comunism.Eram sef de șantier și aveam in subordine peste 1500 muncitori civili și 2000 de militari.Muncitorii civili erau constructori și mecanici de utilaje.Programul era 6.30-18.30 luni-sâmbătă.Așa am făcut in perioada 1967-1977 sistemele de irigații Bălcescu,23 August,Ciocârlia,circa 10000 ha irigate pe an.

    • Toată stima, domnule inginer Gheorghe MOLDOVEANU: E bine că ați arătat aici efortul pe care l-a făcut România pentru realizarea infrastructurii de lucrări hidrotehnice în acea perioadă, fapt care a condus la realizarea de producții agricole de speriat, atunci pentru Occident. Desigur, acestea s-au realizat cu contribuția de fonduri de investiții mari în șantiere conduse de mari specialiști în domeniile agronomie-organizarea teritoriului, îmbunătățiri funciare și hidrotehnică, sub coordonarea Departamentului Lucrărilor de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii. Universitățile de Științe Agricole și Universitățile de Construcții încă mai au în structurile lor curriculare Facultățile de Îmbunătățiri funciare și Facultățile hidrotehnice, care au scos și scot în continuare promoții de ingineri, dar care mulți s-au reconversionat profesional din cauza lipsei obiectului de activitate pentru care s-au specializat. Este acum de datoria Ministerului Agriculturii, odată ce va primi fondurile de investiții, pentru a trece la organizarea urgentă tehnică și științifică a direcțiilor și șantierelor de îmbunătățiri funciare potrivit caracteristicilor agro-pedo-hidro zonale a teritoriului agricol, silvic și piscicol de pe întreg cuprinsul țării, concomitent cu atragerea stimulativă de specialiști în acest domeniu, fiind și de toate vârstele, condițiia implementării cu succes și cu rapiditate a acestui program agricol, vital pentru România. Dr. ing. Gheorghe APETROAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole