22 octombrie 2021 - 19:04

Plantația de coacăz negru: Afacerea care îți aduce un profit de 8.500 euro

coacazPlantațiile de coacăz negru au cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii cinci ani, astfel că din 50 de hectare cât aveam în 2010, în România se cultivă astăzi o suprafață de peste 200 de hectare. Numărul lor este în creștere mai ales mulțumită profitului garantat ce se obține de pe fiecare hectar cultivat cu coacăz negru, însă investiția de înființare a unei astfel de exploatații nu este de neglijat.

O contribuție însemnată la creșterea livezilor de coacăz negru de la noi o au pepinierele din comuna Hida, județul Sălaj, care de-a lungul timpului nu doar că a reușit să convingă agricultorii să se orienteze spre culturile de nișă, dar le-au oferit material săditor de calitatea la pachet cu informații de specialitate.

Nelu Orlaie, un fost cercetător din Cluj, s-a mutat la Hida, în județul Sălaj și s-a dedicat activității din pepinieră renunțând la cercetare. Cu toate aceastea a fost în permanență atent la vecinii noștri polonezi, de unde a adus în România două din cele mai performante soiuri de coacăz negru: Ruben și Tiben.

“Sunt cele mai productive soiuri care s-au obținut până în prezent, pe programul de ameliorare polonez. Calitatea fructelor este net superioară față de celelalte soiuri. Ciorchini sunt lungi și ușor de recoltat. Se obțin în jur de 3-4 kilograme de fructe pe tufă. Tufele nu sunt așa de răsfirate ca la soiurile vechi, românești, deci recoltarea se face mult mai ușor. La cele două soiuri, noi spunem agricultorilor români că se poate obține o producție medie de 8-10 tone la hectar. Desigur polonezii spun că poți recolta până la 15 tone la hectar, totuși luând în calcul condițiile de climă și tehnologie de la noi, cred că o producție de 8-10 tone este mult mai realistă”, ne-a vorbit inginerul din Hida, despre performanțele de producție ale celor două soiuri de coacăz negru.

Nelu Orlaie a subliniat faptul că ambele soiuri de coacăz prezintă rezistență ridicată la ger și boli: făinare, putregai și rugină.

Înființarea unei plantații de coacăz negru nu necesită lucrări speciale, dar terenul destinat exploatației trebuie să fie arat și desfundat pe o adâncime de 60-70 de cm. (Integral pe agrointel.ro)