Plantarea şi îngrijirea trandafirilor de grădină

78

trandafiri galbeniPentru a avea trandafiri frumoşi, cumpără tulpini bune, nu mai bătrâne de doi ani, crescute în pământ, nu în ghiveci. Plantele necurăţate trebuie să aibă cam 3 tulpini, nu mai groase de câţiva milimetri, iar cele curăţate nu trebuie să aibă tulpina mai groasă de 2 milimetri. Cele păstrate în ghiveci din hârtie sunt preferate de mulţi grădinari, fiindcă pot fi transplantate în orice perioadă din an.

Pentru plantarea propriu-zisă, alege un loc însorit şi uscat. Curăţă toate tulpinile nefolositoare, apoi sapă o groapă cu câţiva centimetri mai adâncă decât lungimea rădăcinii. Groapa trebuie să fie suficient de largă pentru ca rădăcina să se acomodeze după plantare. Pune câteva pietricele la baza gropii pentru a permite drenarea apei şi amestecă o tabletă de fertilizator cu o parte din pământul care urmează să acopere rădăcina. Pune peste acesta pământul rămas. La suprafaţă, strânge-l în muşuroi, în jurul tufei. Depărtează tulpinile între ele şi pune pâmânt, astfel încât planta să fie aerisită. Presează-l de două-trei ori, până când groapa se umple complet.

Curăţarea va permite pătrunderea aerului şi luminii

Pentru începătorii în grădinărit, îngrijirea trandafirilor pare a fi o artă misterioasă. Specialiştii spun că lucrurile nu stau chiar aşa. Indiferent dacă respecţi sau nu instrucţiunile, rar planta va fi distrusă în totalitate. Totuşi, plantarea corectă şi atenţia consecventă vor face din tufa de trandafiri un buchet imens de flori parfumate. Curăţarea corectă a tulpinilor ajută la regenerarea şi înmulţirea florilor, însă modul îngrijirii tufei depinde de specie.

Ca o regulă generală, trandafirii se curăţă în perioada în care sunt „somnolenţi” sau „semisomnolenţi”, adică toamna după căderea frunzelor sau primăvara când abia încolţesc mugurii. Curăţarea de primăvară are avantajul că mugurii buni sunt mai uşor de distins de cei îngheţaţi sau uscaţi de tot. După ce identifici mugurii răi, îi poţi tăia simplu, de deasupra, nu de lângă tulpina-mamă. În procesul de cărăţare, ai nevoie de o foarfecă tăioasă, mănuşi groase de protecţie, un săculeţ pentru strâns mugurii uscaţi, sapă şi fertilizator.

Scopul curăţirii tufei de trandafiri este acela de a îndepărta tulpinile neproductive, care împiedică dezvoltarea unora noi sau le răpesc din lumina soarelui. Începe prin a tăia lujerii încâlciţi. Apoi, retează ramurile mici, care nu au decât una-două frunze. Tulpinile maronite şi alţi lujeri care au semne de distrugere trebuie, de asemenea, îndepărtate.

Tufa trebuie să fie cât mai aerisită

Trebuie să eliberezi tufa, să fie cât mai aerisită, ordonată, pentru ca lumina să pătrundă printre toate ramurile. Retează apoi din tulpinile rămase, la circa 20 – 30 cm înălţime. Tăietura trebuie să fie curată, în sus, spre exterior, nici prea departe de muguri, nici prea aproape de aceştia, deoarece îi poate distruge. Mlădiţele principale din mănunchiul de trandafiri trebuie tăiate la circa 30 – 40 cm, în funcţie de înălţimea tufei, iar cele exterioare trebuie retezate la circa una-două treimi. Spre deosebire de trandafirii din tufă, cei care cresc în arbust au nevoie de o curăţare mai uşoară. Limitează-te la a tăia doar crenguţele uscate care se încrucişează sau orice altă ramură care este distrusă.

Specialiştii spun că, după curăţarea de primăvară, este esenţial să împrăştii la rădăcina tufei sau a arbustului de trandafir un fertilizator, după ce ai săpat uşor pământul din jur. Astfel, ai garanţia că, în scurt timp, florile parfumate vor creşte în voie, pe tulpinile curate şi aerisite. (Sursa: gandul.info)

Citește și

Cmentariile sunt închise