21 aprilie 2021 - 01:07

Planta TINERETII: o noua specie la care lucreaza cercetatorii buzoieni

Cercetătorii din județul Buzău sunt pe cale să producă un nou soi de plantă care poate fi folosit atât pentru consum, cât și ca plantă medicinală. Este vorba de „spanacul longevității”, un soi care vine după o serie de alte reușite științifice ale cercetătorilor buzoieni, scrie presa locală. Este numit spanacul longevității datorită proprietăților sale alimentare de excepție și în special beneficiilor medicinale care au contribuit esențial în menținerea tinereții și a vieții.

„Suntem prinși în cercetări cu o specie nouă de spanac. Este vorba despre spanacul longevității. Este un material biologic de care am făcut rost cu mare greutate, doar două ghivecele. Deja am început multiplicarea. În scurt timp, sperăm să creăm un lot pe baza căruia să facem mai multe observații, cercetări. Avem convingerea că și acesta, în scurt timp, va fi aclimatizat în România”, a spus cercetătorul Costel Vânătoru, cu tilul de doctor la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV București, citat de opiniabuzau.ro.

Producerea și omologarea speciilor noi se face treptat, după câțiva ani de cercetare. Mai întâi se procură materialul, apoi vine etapa de documentare pentru a cunoaște foarte bine specia, după care se trece la etapa de aclimatizare a speciei.

Anterior, cercetătorii din Buzău au reușit să producă spanacul Malabar, cunoscut și ca spanacul indian, plantă cățărătoare care se întinde ca o liană în grădină. Costel Vânătoru, cercetător cu experiență de peste 30 ani, a anunțat că spanacul Malabar a fost omologat și că va fi introdus oficial în cultură. Planta produce frunze mari, suculente, care pot fi consumate toată vara, atât proaspete în salate, cât ș preparate. „Urmează să primim certificatul de omologare și brevetul, și putem vorbi de un soi românesc la această specie”, a povestit cercetătorul, citat de opiniabuzau.ro.

Un alt soi este spanacul Okinawa care poate fi cultivat pe toata durata anului, cu un gust mai intens decât varianta ei clasică. De asemenea, spanacul de apă cu tulpini lungi, articulate și goale, care permit viței să plutească pe apă sau să se strecoare pe terenul noroios. Rădăcinile adventive sunt formate la nodurile care sunt în contact cu apa sau cu solul umed. Ei exudă un suc de lapte, și sunt albe sau verzi, în funcție de soi. Spanacul de apă nu are nicio legătură cu spanacul comun, ci este strâns legat de cartofii dulci. Frunzele au o aromă foarte plăcută, ușoară, dulce și o textura ușor alunecoasă, care contrastează atunci când este gătită cu crispitatea tulpinilor. Toate aceste plante sunt cu multiple beneficii care pot fi servite pe masă, cu o serie de proprietăți deosebite pentru sănătate.