PLANIFICAREA AGRICULTURII CU AJUTORUL FAZELOR LUNARE

142

Practica antică agricolă folosește fazele lunii pentru a determina cele mai bune momente pentru însămânțare, plantare, recolatare și alte activități de grădină. Planificarea agriculturii și a grădinăritului cu ajutorul fazelor lunare este o practică veche dar extrem de utilă și recomandată de almanahul agricultorilor.

Cu siguranță ați auzit că din bătrâni se foloseau astfel de ghidări, alții le numesc superstiții, însă știința contrazice faptul că ar fi doar niște convingeri false. Fazele lunii sunt importante pentru a planificarea vieții în general, nu doar pentru ceea ce ține de agricultură dar este un mare avantaj să ținem cont în acest sector ce ține de natură.

Din punct de vedere știntific, se pare ca luna influențează ciclul biologic al plantelor, contribuind la miscarea sevei. După cum se știe deja, luna afectează mareele oceanului, apa din sol și deci, și cea din plante. Mulți agricultori, au avut recolte mai bune sau mai defavorabile, deși perioada a fost aproximativ aceeași. Fiecare an diferă, și cu sigurnță că atunci când recoltele au fost mai bune, acestea au fost plantate la momentul potrivit iar cand nu au fost mulțumiți de culturi, plantarea a fost planificată nefavorbil.

Almanahul agricultorilor notează că planificarea agriculturii conform fazelor lunii a fost întotdeauna filosofia lor și că cititorii lor “au jurat mult timp prin această metodă să-și administreze grădinile și culturile”.

Fazele Lunii sunt următoarele: lună nouă, primul pătrar, luna plină și ultimul pătrar.

Există La fiecare 28-29 de zile ia nastere o Luna Noua care creste pana devine Luna Plina. Odată ce a ajuns în acest stadiu, începe să descrească. Și descrește până când… se întunecă, pare că dispare. Și apoi renaste pe cer mai frumoasa ca niciodată.

Deci, ce putem face pentru a asculta de ritmul naturii și a fi în avantaj?

Iată câteva sfaturi din almanahul fermierului:

 • În timpul Lunii Noi este cel mai bun moment să semănați legume cu frunze, cum ar fi salata, spanacul, varza și țelina.
  • Culturile supraetajate trebuie să fie plantate atunci când Luna este în crștere.
  • Faza Primului Pătrar (punctul maxim al lunii în creștere) este bun pentru a planta legumele care cresc deasupra nivelului solului, cum ar fi roșiile, dovlecii, mazarea, broccoli și fasolea.
  • Când este trecut de lună plină, putem profita să începem să semănăm sau să plantăm culturi de rădăcini și pomi fructiferi cum ar fi mere, cartofi, sfecla, sparanghel etc.
  • Culturile rădăcinoase au cel mai mare succes atunci când luna este în scădere.
  • În timpul fazei ultimului trimestru, cel mai bine este să evitați plantarea. Lucrați mai degrabă pe îmbunătățirea solului, plivirea, mulcirea, compostarea etc.

 

 

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult