Pierderi de 5 miliarde de euro anual din cauza neexploatării ierbii

42

DSCN5386Directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Pajiști Brașov, Teodor Marușca, spune că anual se pierd nu mai puțin de 5 miliarde de euro pentru că nu exploatăm iarba.
„Peste tot în Europa se valorifică iarba. Numai la noi există o cantitate imensă de iarbă. Am făcut un calcul. Sunt peste 5 miliarde de euro care se pierd anual pentru că nu se folosește întreaga producție de iarbă pe care o avem de pe pajiștile permanente”, spune Teodor Marușca.
Cauza neexploatării ierbii este numărul redus de animale. „Taurinele sunt mai puțin de jumătate decât au fost în urmă cu 25 de ani, iar oile sunt la 70% din ce au fost odinioară. Nu sunt animale. Și a venit și o sursă de furajare suplimentară: pârloagele. 2 sau 3 milioane de hectare dintr-odată de terenuri foste arabile care s-au înțelenit, în zone mult mai favorabile pentru producția de iarbă. Evident că s-au creat dezechilibre grave. Oamenii nu mai urcă la munte cu animalele. Munții sunt părăsiți la ora aceasta”, explică Teodor Marușca. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise