Ce se întâmplă acum pe piața de îngrășăminte. La ce costuri să ne așteptăm

La începutul anului 2023, cererea de îngrășăminte se luptă să revină, punând presiune asupra prețurilor la nivel mondial. Dacă prețurile fosfaților și potasei tind să se stabilizeze, nu același lucru se poate spune și despre uree. În plus, scăderea prețurilor gazelor în Europa contribuie la scăderea costurilor îngrășămintelor cu azot.

Rezervele de gaz suficiente din Europa, temperaturile blânde din această perioadă a anului și măsurile luate de UE pentru limitarea consumului îi liniștesc pe operatori.

În plus, Uniunea Europeană a suspendat taxele de import pentru amoniac și uree până în iunie 2023 pentru toți producătorii, cu excepția Rusiei și Belarusului. Ratele standard erau anterior de 5,5% pentru amoniac și 6,5% pentru uree

Fosfați: Începutul anului aduce multe incertitudini cu privire la politica Chinei de export de fosfați

Prețurile mondiale ale fosfatului încearcă acum să se stabilizeze. DAP din Maroc a trecut de la peste 1.200 EUR/t la 730 EUR/t, iar revenirea cererii va fi monitorizată încă de la începutul anului 2023.

- Publicitate -

Rusia a clarificat introducerea cotelor de export de îngrășăminte de la 1 ianuarie 2023 până la 31 mai. Încărcările MAP sunt limitate la 1,74 Mt pe parcursul acestei perioade. În prezent, nu există inca, nicio cotă pentru DAP.

Începutul anului aduce multe incertitudini cu privire la politica Chinei de export de fosfați.

Operatorii se așteaptau ca toate cotele în vigoare să fie reînnoite la sfârșitul anului 2022. Afacerile în China ar trebui să revină după festivitățile de Anul Nou Chinezesc de la sfârșitul lunii ianuarie.

 Potasa se îndreaptă către o stabilitate pe piețele mondiale

Cererea pare să revină treptat pe piața de potasiu, iar prețurile din Brazilia se stabilizează la zona de 530 USD/t. Această revenire a cererii, atât în ​​Brazilia, cât și în Europa și Asia de Sud-Est, ar trebui să aducă stabilitate pe piețele mondiale.

Rusia și Belarus, 2 dintre cei 3 principali exportatori mondiali de potasiu, se confruntă în continuare cu sancțiuni din partea Statelor Unite și a UE, limitând exportul în Europa.

Experții spun că va trebui urmărită revenirea parității euro-dolar care a avut cele mai înalte niveluri timp de 7 luni, ceea ce ar putea permite o scădere suplimentară a produselor importate în Europa, precum îngrășămintele.

Uree: există o presiune asupra prețurilor ureei la nivel mondial. În Egipt, ureea a înregistrat o scădere de -43% în ultimele 4 luni.

Incertitudine cu privire la evoluțiile prețurilor îngrășămintelor

Agenția Internațională a Energiei avertizează, într-un raport recent, că și în 2023 Uniunea Europeană riscă să se confrunte cu problema aprovizionării cu gaze naturale și că aceasta ar putea fi mai gravă decât cea de anul trecut. Printre cele mai afectate industrii este și cea a îngrășămintelor chimice, unde gazul este materie primă. Și, deși prețurile la îngrășăminte au scăzut, există totuși o mare incertitudine cu privire la evoluțiile ulterioare, în special din cauza fluctuației prețului energiei. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole