Piața cerealelor, ultimele noutăți – Prețuri RECORD pe burse

Prețul grâului a înregistrat din nou creșteri semnificative în ultima săptămână pe bursele internaționale. În acest, producătorii de pâine și produse de panificație prevăd noi scumpiri în lunile care urmează, chiar dacă acestea nu se vor resimți în piață pe termen scurt.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expertul Clubului Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale, creșterile prețurilor de pe burse se vor resimți în piață în 2-3 luni.

”Reculul din urma creșterii prețurilor se va resimți în 2-3 luni, pentru că în acest moment aprovizionările sunt făcute la procesatori, deci nu există un pericol de creștere imediată a prețurilor. Prețul a urcat foarte mult pentru simplul fapt că Arabia Saudită a intrat într-o licitație și a cumpărat într-o singură tranzacție 1,3 milioane de tone. A fost cel mai ridicat nivel al unei singure tranzacții întâmplate o singură dată.

Ca și balanță a grâului la nivel mondial, stocurile la cei mai mari șapte exportatori din lume sunt la cel mai jos nivel din ultimii opt ani, în timp ce tranzacționarea grâului din acest an se va ridica la cel mai înalt nivel din ultimii șase ani. Situația nu este roz nici pentru sezonul care vine. 21% din grâul american se află într-o condiție slabă spre foarte slabă. Mai mult decât atât, Rusia are o întârziere foarte mare în plantarea grâului de toamnă, de circa 1,3 milioane de hectare”, a subliniat Cezar Gheorghe la Digi24.

Nici situația din România nu este un optimă, existând întârzieri semnificative în ceea ce privește însămânțarea grâului. Potrivit semnalelor din piață, prețurile cerealelor se vor menține la niveluri similare cu cele de acum și anul viitor, însă problemele fermierilor sunt generate de costurile de producție mult mai ridicate, precum și condițiile meteo imprevizibile.

”Să știți că și noi, în România, avem întârzieri în însămânțarea grâului. În acest moment, avem însămânțări de numai 1,66 milioane de hectare, față de 2,15 milioane, cât trebuia să avem. Fereastră mai avem până în 15-20 noiembrie, deci avem probleme deja în prognozele următoare”, a mai precizat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole