Petrea Dorin Silviu: Instalarea tinerilor agricultori va fi încurajată prin instituirea unui ajutor suplimentar

13

tractoromDeputatul Petrea Dorin Silviu, prezent la un eveniment în care a fost dezbătută noua PAC, a făcut o serie de precizări legate de prevederile acesteia, multe dintre acestea extrem de interesante pentru fermierii din România.

„Fermierii mici și mijlocii au un rol major în zonele rurale, deoarece creează locuri de muncă, contribuie la dinamismul comunităților rurale și furnizează bunuri publice. În contextul socio-economic actual, afectat încă de criza financiară, agricultura trebuie să fie recunoscută ca sector comunitar strategic integrat și activ, cu impact nu doar în furnizarea și asigurarea alimentelor, ci și asupra societății prin crearea locurilor de muncă și intensificării activităților non agricole în mediul rural”, a declarat deputatul Petrea Dorin Silviu.

Conform acestei scheme, instalarea tinerilor agricultori va fi încurajată prin instituirea unui ajutor suplimentar de 25% pe durata primilor 5 ani. Aceste subvenții se vor adăuga măsurilor de investiții în favoarea tinerilor, deja disponibile si se vor aplica în toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru a stimula reînnoirea generațională, plata de bază acordată ar putea fi completată de o plată suplimentară de 25% în primii 5 ani de la instalare. Opțional, pentru statele membre, orice fermier care solicită sprijin poate decide să participe la schemă pentru micii fermieri și să primească o plată anuală fixată de statul membru la o sumă cuprinsă între 500 și 1250 de euro, indiferent de dimensiunea fermei.

Lista simplificată de măsuri se va baza pe următoarele puncte forțe: inovarea prin promovarea utilizării eficiente a resurselor, productivitatea, dezvoltarea durabilă și benefică, realizate printr-o mai bună cooperare între agricultură și cercetare, pentru accelerarea transferului de tehnologie către fermieri.

Măsurile care îi vizează pe tinerii fermieri pot include granturi pentru instalare de până la 70.000 EUR, investiții generate în active fizice și servicii de formare și de consiliere. În ce-i privește pe micii fermieri, aceștia pot primi granturi pentru începerea unei afaceri de până la 15.000 EUR.

Citește și

Cmentariile sunt închise