PETRE DAEA ESTE BUCUROS CA ROMANIA POATE EXPORTA IN CONTINUARE GRAU IN EGIPT

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a apreciat, duminică, în contextul apariției informațiilor potrivit cărora cele 63.000 de tone de grâu românesc exportat în Egipt nu prezintă semințe de mac dăunătoare, că lucrurile s-au lămurit, el reiterând că România are grâu de foarte bună calitate.

Recent, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că semințele de mac prezente în grâul provenit din România și din Franța nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut. „Potrivit unui raport semnat de președintele Autorității pentru carantină, semințele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecință procedura care va fi urmată este cernerea”, a declarat vice-președintele GASC, Ahmed Youssef.

Petre Daea a afirmat că timpul a demonstrat că lucrurile sunt altfel decât primele informații.

”Din momenul în care a apărut o asemenea informație, eu am spus-o foarte clar că nu este reală. În România nu cultivăm (…) ceea ce ar însemna drog pentru ei, cum, de altminteri, nu există în cultură macul sălbatic, pentru că nimeni nu a văzut anul acesta pe culturile de grâu o floare de mac, care se distingea foarte ușor, pentru că are culoarea aceea roșie, și am spus-o din capul locului că nu este adevărat. (…). Iată că timpul ne-a demonstrat că lucrurile sunt altfel decât primele informații”, a declarat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a opinat că, din nefericire, această problemă ”a afectat, pentru că a creat o anumită imagine”.

El a adăugat că se bucură de apariția informației potrivit căreia s-a demonstrat că grâul provenit din România nu conține semințe de mac dăunătoare.

”Spuneam, și repet, România are grâu foarte bun, de bună calitate. Era păcat ca un prim exportator român (cum este firma din Dolj — n.r.) să aibă un asemenea eșec. Mă bucur că lucrurile s-au lămurit’‘, a conchis ministrul Agriculturii.

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în țară a două nave cu grâu pe motiv că ar conține semințe de mac. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj.

Traderii urmăresc cu atenție acest caz și au avertizat că orice respingere ar putea să îi determine sa boicoteze licitațiile organizate de GASC, protestând față de ceea ce ei au numit măsuri excesive de inspecție. „Toți furnizorii vor aștepta să vadă ce se întâmplă”, a declarat un trader de la Cairo.

Procurorii din Egipt încă nu au anunțat când vor fi eliberate navele cu grâu și va fi cernută încărcătura.

Citește și

Comentariile sunt închise