PETRE DAEA A DISCUTAT CU PHIL HOGAN DESPRE BUNĂSTAREA ANIMALELOR, IRIGAȚII ȘI SALCÂMI

38

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a avut luni și marți, 20-21 martie a.c. la Bruxelles, o serie de întrevederi bilaterale.

La întâlnirea cu Phil Hogan, comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, au fost prezenți și directorul general Jerzy Plewa, directorul general adjunct Mihail Dumitru, precum și alți membri ai cabinetului Hogan.

Pe agenda reuniunii s-au regăsit teme deosebit de importante pentru agricultura României, precum bunăstarea animalelor, problematica schimbărilor climatice din perspectiva irigațiilor și a speciilor benefice biodiversității, precum salcâmul, sprijinul cuplat și Politica Agricolă Comună (PAC) după 2020. Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă constructivă, favorabilă identificării unor soluții durabile pentru fermierii români.

Astfel, pentru măsura privind bunăstarea animalelor, Comisia Europeană a anunțat ca România urmează sa primească o scrisoare cu privire la deblocarea celor 25 mil euro. Comisia Europeană a menționat ca există posibilitatea plătirii către beneficiari a unei tranșe de 75%. Regulamentul(UE) 640/2014 va fi modificat în ceea ce privește sistemul de sancțiuni, respectiv supra declararea. Perspectiva adoptării actului normativ este de trei luni, cu efect retroactiv și pentru anul 2016.

Referitor la tema irigațiilor, comisarul a mulțumit ministrului român pentru abordarea constructivă din cadrul Comitetului de monitorizare din 14 martie a.c. de la București, fapt determinant în identificarea unei soluții care să ofere României posibilitatea de a-și extinde suprafața irigabilă. Comisarul a salutat depășirea obiectivelor inițiale ale planului de dezvoltare rurală, fapt care constituie un motiv în plus pentru aprobarea celei de-a 4-a modificări a PNDR.

Referitor la includerea suprafețelor cu salcâm în Zonele de interes ecologic, Phil Hogan a subliniat că modalitatea de clasificare a unei specii drept zonă de interes ecologic reprezintă responsabilitatea statelor membre. Comisarul a felicitat România pentru determinarea în clarificarea problemelor indicate de către Comisia Europeană pentru schemele de sprijin cuplat (pentru 2017 – 2020). A menționat că din cele 18 scheme supuse analizei, 15 sunt complet soluționate, indicând disponibilitatea de a găsi soluții și pentru cele trei măsuri care vizează sectorul zootehnic.

Asupra temei privind viitorul PAC 2020, ambii oficiali au salutat importanța promovării tehnologiilor moderne și sprijinirea reînnoirii generațiilor de fermieri, prin facilitarea accesului la terenuri și finanțare.

Citește și

Cmentariile sunt închise