Petre Daea: ”De la mine să nu așteptați promisiuni, să așteptați fapte”

Într-un discurs ținut în fața fermierilor prezenți la târgul Agromalim 2022, organizat la Arad, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a vorbit despre problemele cu care se confruntă anul acesta agricultorii din cauza secetei.

Șeful MADR a făcut topul celor mai afectate județe din punct de vedere al culturilor calamitate, vorbind în același timp și despre măsurile pe care le-a luat de când a venit la conducerea ministerului, pentru a-i sprijini pe fermieri.

”Dacă putem astăzi să avem fotografia necazului, aș putea spune că acest necaz este vizibil și greu suportat de trei județe: Vrancea, Brăila și Buzău. Aici avem pierderile mari la cultura de grâu, fiind prima cultură și primul câștig pe care îl ia fermierul în urma muncii de un an. Din acest punct de vedere, lucrurile trebuie să intre într-o analiză atentă și o facem cu toată responsabilitatea.

Rețineți: să nu așteptați de la mine promisiuni, că nu le fac. De la mine să așteptați fapte. De fiecare dată, în momentul când mă întâlnesc cu fermierii, le spun ce am făcut, în așa fel să-mi descarc conștiința profesională și viziunea administrativă în fața lucrătorilor țării, în slujba cărora suntem. În momentul în care am venit la Ministerul Agriculturii, știți foarte bine că m-am întâlnit cu o parte dintre dumneavoastră în câmp direct, ziua sau noaptea, văzând starea culturilor. (…) În prezența fermierilor, am hotărât să dăm acel ordin în care să vă dăm dezlegarea necesară să intrați la recoltatul porumbului, să-i schimbați destinația pentru porumb furaj, în așa fel încât să mai puteți recupera din pierdere, dar cel mai important este să eliberăm terenul să putem realiza pregătirea culturilor din toamnă.

În aceeași zi, am trimis la Comisia Europeană solicitarea de a împărți subvenția într-o cotă mai mare în toamnă, cu 70% în loc de 50%. Lucrul acesta s-a realizat. Din data de 16 octombrie, va pleca spre fermieri acea subvenție în proporție de 70%”, a precizat Petre Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole