PESTICIDE MAI PUTINE IN CULTURILE AGRICOLE – IATA SOLUTIA

Cercetătorii americani de la Universitatea Americană din California, San Diego și Universitatea Western Reserve Case Western  au descoperit o nanoparticulă biologică (un virus de plantă), care este capabilă să transporte moleculele de pesticide mai adânc în pământ. Acest lucru ar putea ajuta fermierii să combată mai ușor și cu mai puține pesticide dăunătorii (precum nematodele parazitare care afectează rădăcinile plantelor).

Prof. Nicole Steinmetz, de la Școala de Inginerie UC San Diego Jacobs, a afirmat că fermierii au tendința de a folosi pesticide în exces din cauza faptului că acestea sunt molecule foarte lipicioase, iar când sunt aplicate pe teren, se leagă puternic de materia organică din sol și nu mai pătrund unde se află dăunătorii. Acest exces duce, după cum bine știm, la acumularea de reziduri nocive în sol și în pânzele freatice.

De aceea, Steinmetz și colegii săi, folosindu-se de cunoștințele din cadrul nano-tehnologiei, au venit în ajutorul fermierilor cu o soluție inedită: aceea de a utiliza viruși de plantă pentru transportul în sol al moleculelor de pesticide.

În demersurile lor de a găsi o soluție mai ecologică, au descoperit că virușii verde de tutun și mozaic Cowpea sunt cei mai buni reprezentanți pentru sarcina oferită.

În testele de laborator, cercetătorii au atașat un model de insecticid la diferite tipuri de nanoparticule și le-au udat prin coloane de sol.

Astfel, virusul verde de tutun a înregistrat rezultate mai bune decât celelalte nanoparticule testate în studiu, acesta reușind să transporte pesticidele și îngrășămintele până la 30 de centimetri sub pământ, în timp ce acidul lactic co-glicolic (PLGA) și nanoparticulele cu silice mezoporoasă și-au transportat încărcăturile la doar 8, respectiv 12 centimetri adâncime.

Virusul mosaic Cowpea a transportat, de asemenea, o încărcătură tot la 30 de centimetri adâncime, însă, mult mai mică decât încărcătura pe care o poate livra virusul anterior menționat.

Echipa a dezvoltat și un model care poate fi folosit pentru a prezice modul în care se comportă diferiți nano-purtători în interiorul solului, la ce adâncime pot călători, care este cantitatea acestora care trebuie aplicată pe sol și cât timp le ia pentru a elibera pesticidele.

Următoarea etapă pe care Steinmetz și echipa ei urmează să o demareze, implică testarea nanoparticulelor virusului mozaic verde de tutun, cu încărcături de pesticide, cu scopul de a le testa pe teren în viitorul apropiat.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.