Peste 600 de participanți, la Întâlnirea Anuală a Clubului AGRALIM

22

Intalnire Clubul AGRALIM 2Întâlnirea Anuală a Clubului AGRALIM din 16 mai a adunat un număr de peste 600 de participanți din întreaga Moldovă și Republica Moldova  în aula „Haralamb Vasiliu” – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. 

600 de fermieri și specialiști în agricultură din toată Moldova, directori ai direcțiilor pentru agricultură și dezvoltare rurală și ai ANARZ, reprezentanți ai GAL-urilor, primari, directori și reprezentanți APIA și APDRP, reprezentanți ai asociațiilor și federațiilor din regiunea de Nord-Est și Republica Moldova au participat în 16 mai la Întâlnirea Anuală a Clubului AGRALIM.

Structura participanților la eveniment a fost următoarea:

  • 37% fermieri cu exploatații vegetale între 50 și 500 ha
  • 17% fermieri cu exploatații vegetale între 500 și 4000 ha
  • 19% fermieri cu exploatații zootehnice
  • 27% reprezentanți Gal-uri, DADR-uri, CAJ-uri, primării, asociații profesionale

    Fermieri mici, medii și mijlocii cu activitate în sectorul vegetal, zootehnic, piscicultură, acvacultură și procesare au expus în cadrul Întâlnirii Anuale de Club problemele curente ale domeniului lor de activitate și au primit răspunsuri din partea reprezentanților autorităților în domeniu.

S-a remarcat prezența la întâlnire a asociațiilor și federațiilor invitate din Republica Moldova, fapt ce reprezintă un punct de diferențiere față de evenimente de profil similare.

În prima parte a Întâlnirii Anuale a Clubului AGRALIM din 16 mai au fost prezentate exemple de succes în managementul fermei de către reprezentanți ai fermierilor din județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Vaslui și Suceava. Ulterior, în cadrul unei ample sesiuni de întrebări și răspunsuri, fermierii interesați au avut un dialog deschis cu autoritățile privind măsurile de sprijin și nevoile actuale ale agriculturii românești.

Fermierii din regiunea de Nord-Est au adresat o serie de întrebări și au ridicat probleme importante care au fost dezbătute în cadrul întâlnirii precum: fiscalitatea în agricultură; măsuri de sprijin pentru tinerii fermieri și modalități de acces la fondurile europene; perspective de sprijinire a formării fermierilor în liceele agricole; subvenția pe cap de animal- perspective de viitor pentru micii fermieri; măsuri pentru protecția antigrindină a  culturilor; utilizarea în agricultură a apelor din ploi și zăpadă; procedurile privind subvenția la sfeclă de zahăr și la celelalte culturi; legea pajiștilor; reglementări privind prețurile   produselor agricole; sistemul de asigurări  în agricultură.

Întâlnirea Anuală a Clubului Fermierilor AGRALIM va fi urmată în toamnă de patru mari evenimente care marchează calendarul agricol în regiunea de Nord-Est și Republica Moldova, în perioada 18 – 21 septembrie 2014, la Ezăreni – Stațiunea didactică a USAMV Iași: Târgul pentru Fermieri AGRALIM, manifestare profesională adresată fermierilor medii și mari; Festivalul Naturii, dedicat micilor producători și publicului larg; Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est (18 septembrie); Gala premiilor de excelență în agricultură pentru regiunea Nord-Est (20 septembrie).
Organizatorii și oficialitățile prezente la întâlnire au oferit detalii despre evenimentele de referință pentru sectorul agricol organizate la Iași, la care anticipă participarea numeroasă a fermierilor din regiunea de Nord-Est și Republica Moldova, peste 10.000 de participanți în patru zile de evenimente.

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise