29 mai 2022 - 03:07

Peste 6.000 de firme infiintate in 2019, au ca activitate cultivarea legumelor

Conform Ziarul Financiar, Agricultura se află pe locul doi în topul domeniilor pe care au pariat antreprenorii născuţi după 1990 în ultimii cinci ani, cu peste 6.000 de companii create care au ca activitate cultivarea legumelor. IT-ul se ţine aproape, cu trei prezenţe în top zece, însă niciuna între primele cinci activităţi: comerţ pe internet (3.300 de firme), activităţi de realizare a soft-ului la comandă (2.400 de firme) şi activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei (2.600), arată datele confidas.ro, platformă ce analizează riscul financiar al companiilor. Top trei domenii în care tinerii născuţi după 90 au înfiinţat companii în ultimii cinci ani sunt: saloane de coafură, agricultură şi transport de mărfuri.

„De-a lungul anilor am lucrat preponderent în domeniul vânzărilor, iar apoi în străinătate, în domeniul fotografiei hoteliere. După această experienţă, am luat hotărârea de a-mi deschide un magazin online cu produse tradiţionale – zacuscă şi dulceţuri – din Maramureş”, povesteşte Marian Pop, un tânăr din localitatea Tulghieş, fondatorul brandului Cămara Moroşenilor. El cultivă fructe şi legume şi colaborează cu producători de fructe şi legume din zonă.

Agricultura, unul dintre principalele motoare de creştere ale economiei locale, aduce businessurilor angrenate în acest sector marje de profit de peste 20%. Astfel, sectorul a devenit tot mai râvnit în rândul tinerilor. Flavia Bileru, o tânără de 29 de ani, din Dăbuleni, judeţul Dolj, a hotărât să parieze în 2012 pe cultivarea pepenilor, iar în prezent lucrează patru hectare şi are o producţie anuală de peste 150 de tone de pepeni.

Totodată, fondurile europene destinate tinerilor au stimulat înfiinţarea businessurilor agricole. Peste 11.300 de tineri fermieri au primit finanţare prin intermediul submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“, program prin care fermierii cu vârsta de până în 40 de ani. În perioada 2014-2020, beneficiarii au primit maximum 50.000 de euro, bani nerambursabili.

Robert Tulkos, un alt tânăr, de 25 de ani, din Oradea, are o plantaţie de 1.000 de metri pătraţi cu zmeur certificat bio, înfiinţată în urmă cu patru ani şi planuieşte să se extindă şi să creeze şi o cultură de afin. Anul acesta, a avut o producţie de 600-700 de kilograme şi venituri de 15.000 de lei.

 

„Totul a pornit ca un hobby, mi se părea interesant să înfiinţez o cultură de zmeur bio, m-am documentat despre asta şi apoi mi-am dorit să fac o afacere. Am cumpărat o casă cu grădină din fonduri proprii şi anul următor am făcut plantaţia“, povesteşte Robert Tulkos, fondatorul brandului Zmeuro.

O treime din firmele create în sectorul cultivării legumelor în ultimii cinci ani, au un acţionar născut după 1990, în vârstă de 30 de ani sau mai puţin. În ultimii cinci ani sunt 85.000 de firme care au în spate un acţionar născut după 1990. Cele 85.000 reprezintă 20% din numarul total de firme create in ultimii cinci ani (2015 -2019).

sursa: Ziarul Financiar – zf.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.