Peste 50 de fabrici de lapte sunt în pericol să se închidă la 1 ianuarie

34

lapteprocesare

Zeci de fabrici de lactate sunt pe punctul de a-şi închide activitatea, din cauză că perioada de tranziţie acordată de Comisia Europeană României s-a încheiat. De la 1 ianuarie, procesatorii nu vor mai putea procesa lapte conform amestecat cu cel neconform.

La 31 decembrie expiră perioada de tranziţie oferită de Comisia Europeană procesatorilor români pentru a produce lapte conform şi neconform fără separare. 55 de unităţi sunt într-o situaţie incertă şi cel mai probabil multe dintre ele vor fi nevoite să îşi sisteze activitatea.

În momentul de faţă, produsele de acest gen sunt identificate printr-o marcă rotundă şi pot fi comercializate exclusiv pe piaţa din România. “În prezent, există 55 de unităţi de procesare lapte care beneficiază de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare, iar situaţia acestor unităţi va fi definitivată până la data de 31.12.2013. Prin urmare, informaţiile privind situaţia unităţilor de procesare lapte care beneficiază de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare vor putea fi furnizate începând cu 01.01.2014”, au declarat oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din 2009 când Comisia Europeană a adoptat o Decizie privind măsurile tranzitorii în ceea ce priveşte prelucrarea laptelui crud care nu respectă cerinţele în anumite unităţi de prelucrare a laptelui din România, numărul unităţilor de procesare care s-au retehnologizat pentru a putea procesa separat lapte conform şi lapte neconform s-a tot modificat: s-a trecut de la o categorie la alta, unele fabrici s-au închis, iar altele au fost inaugurate. Spre exemplu, în 2009, existau 88 de unităţi care nu respectau cerinţele structurale impuse de Comisia Europeană, în timp ce pentru alte 62 de unităţi România cerea atunci Comisiei permisiunea “de a prelucra în continuare lapte care nu respectă cerinţele fără a utiliza linii de producţie separate”. Pe lista celor 62 se regăseau atunci fabrici importante din industria lactatelor din România, caFriesland România, Napolact SA, SC Industrializarea Laptelui SA,Hochland România SA sau Industrializarea Laptelui Mureş.

În 2010, s-a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene o altă Decizie a Comisiei prin care se modifica actul din 2009 în sensul că s-a schimbat lista unităţilor de prelucrare a laptelui din România ce făceau obiectul anumitor măsuri tranzitorii. Pe noua listă figurau 82 de unităţi care procesau lapte conform şi neconform fără separare.Totodată, în mai 2013 ,când a fost publicat ultimul raport privind situaţia fabricilor din România, pe lista unităţilor care puteau procesa lapte conform şi neconform fără separare se numărau 64 de unităţi. (Integral pe amosnews.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise