Peste 32000 de fermieri clujeni au primit avansul subvenţiei pe suprafaţă.

10

tractor3dddAPIA Cluj informeză că 32620 de fermieri clujeni au fost autorizaţi la plată pentru avansul pe suprafaţă şi au primit sumele cuvenite în conturi, respectiv 86 % din totalul fermierilor care au solicitat sprijin pentru schema unică de plată pe suprafaţă în Campania 2014.

Cu toate că în conformitate cu Regulamentul 73/2009  art. 29, alin. 2 ,,Plăţile se fac în cel mult două rate pe an, în cursul perioadei care începe la data de 1 decembrie şi se încheie la data de 30 iunie a anului calendaristic următor,, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut toate eforturile necesare pentru a aplica excepţia cuprinsă în acest regulament care prevede următoarele: ,,dacă situaţia bugetară permite acest lucru, să autorizeze statele membre să plătească avansuri înainte de 1 decembrie în regiunile în care anumite condiţii excepţionale expun agricultorii la mari dificultăţi financiare,,. Cu alte cuvinte şi în anul 2014 Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a reuşit să efectueze plăţile aferente avansului pe suprafaţă în campania de toamnă, înainte de termenul stabilit de Regulamentul European.

,, Eforturile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi implicit angajaţilor APIA Cluj care au muncit peste program pentru ca plaţile să se poată efectua mai devreme decât de obicei au fost foarte mari. Aşadar toţi angajaţii responsabili cu gestionarea dosarelor de plată au depus eforturi nemăsurabile într-un timp record, întrucât femierii au nevoie de aceste subvenţii toamna pentru a putea folosi banii în campaniile agricole aferente acestei perioade.

Prin urmare, la acestă dată, majoritatea fermierilor clujeni, respectiv 86% dintre fermieri şi-au primit banii cuveniţi în conturi pentru avansul pe suprafaţă, cu toate că eşantionul de control pe teren a fost foarte mare, iar pentru aproximativ 1800 de fermieri s-au efectuat şi controale la faţa locului.

De asemenea, peste 2200 de fermieri sunt impactaţi prin Fondul PERE (Plan European de Redresare Economică ) şi vor fi plătiţi până la finalul acestei săptămâni.

Totodată câteva sute de dosare nu fost autorizate încă la plată din diverse motive, fie au erori de rezolvat, litigii, conturi bancare incorecte sau au solicitări de clarificare iar pentru diferenţa de dosare eligibile care nu se regăsesc printre cele autorizate, plăţile se vor efectua în cel mai scurt timp posibil.,, a declarat Director Executiv APIA Cluj Adrian Zaharia.

Directorul APIA Cluj a mai precizat faptul că în judeţul Cluj la ora actuală cei peste 32000 de fermieri au fost plăţiti cu peste 10 milioane de Euro, doar pentru avansul SAPS, urmând ca diferenţa de bani, plata finală să fie efectuată după data de 1 decembrie.

Citește și

Cmentariile sunt închise