Peste 25.000 de litri de vin contrafăcut, depistaţi de poliţişti

cramelerecas

Peste 25.000 de litri de vin de diferite sortimente, ambalat în pet-uri de câte unu şi doi litri, au fost depistate şi indisponibilizate de poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor şi specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) la o societate comercială din Galaţi.

Potrivit unui comunicat IGPR, în depozitul societăţii comerciale, au fost depistaţi 25.375 de litri de vin, roşu şi alb, de diferite sortimente. Din verificările efectuate s-a stabilit că, aceste produse vinicole conţin alcool etilic în proporţie de 9%, de altă natură decât cel provenit din fermentarea naturală a strugurilor sau a mustului de struguri, apa exogenă precum şi alte substanţe chimice pentru colorare şi gust.

În urma verificărilor efectuate a reieşit că societatea respectivă ar fi produs, în cursul anului 2013, peste 1.250.000 de litri de vin de diferite sortimente care ar fi fost contrafăcut, şi pe care l-ar fi comercializat la agenţi economici din peste 16 judeţe.

Întreaga cantitate de vin a fost indisponibilizata, urmând ca specialiştii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să procedeze la denaturarea acesteia.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este estimat la peste 800.000 de lei.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, infracţiunilor prevăzute de Codul Fiscal referitoare la producţia, depozitarea, marcarea şi comercializarea băuturilor alcoolice şi infracţiunilor specifice Legii viei şi vinului în sistemul comunitar.

De asemenea, s-a constatat că în interiorul antrepozitului fiscal autorizat pentru producţia de vin, funcţiona şi o societate comercială care deţinea pe stoc importante cantităţi de glucoză şi glicerina, ingrediente ce pot fi utilizate pentru contrafacerea vinului. Cercetările vor fi extinse şi cu privire la funcţionarea în cadrul unui antrepozit fiscal a unui agent economic neautorizat.

Poliţiştii vor efectua propuneri către autoritatea specializată din cadrul Ministerului Finanţelor, pentru suspendarea şi ridicarea autorizaţiei de antrepozit fiscal a societăţii comerciale.

Verificările au fost efectuate de ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor şi ofiţeri din cadrul I.P.J. Galaţi, împreună cu specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în perioada 1-3 august.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult