Peste 127.000 de hectare nu au fost încă retrocedate în Brașov

15

tractor.bunLa nivelul celor 58 de localități ale Brașovului mai sunt de retrocedat 127.675 de hectare, respectiv 35,44% din suprafață retrocedabilă a județului care este de 360.221 de hectare. În conformitate cu centralizarea făcută de Prefectura Brașov, pentru 232.546 de ha (64,55%) de hectare au fost emise, deja, titlurile de proprietate, iar pentru alte 33.300 de ha au fost emise procesele-verbale de punere în posesie.

În schimb, pentru 94.374 ha sunt validate fără a fi emise titluri de proprietate sau întocmite  procese-verbale de punere în posesie. Practic se cunoaște suprafața de teren ce trebuie retrocedată unei persoane, însă nu este stabilit amplasamentul. „La nivelul județului, pentru a finalizată punerea în posesie ar fi nevoie de o sumă cuprinsă între 2 și 2,5 milioane de euro, pentru realizarea planurilor parcelare. Acești bani trebuie alocați de la bugetele locale,”, a explicat prefectul. De săptămâna viitoare, reprezentanții Prefecturii vor merge în toate localitățile din județ, pentru a discuta cu executivul primăriilor, cu consilierii locali, dar și cu cetățenii, în ceea ce privește această problemă a retrocedărilor. De asemenea, Prefectura va verifica și ce sumă au alocat primarii pentru întocmirea planurilor parcelare, în comparație cu veniturile prognozate pentru acest an.

„În primul rând, se va merge în zona Făgărașului, unde sunt cele mai mari probleme. De altfel, titlurile de proprietate trebuie emise cât mai repede, pentru că din 2016 subvențiile europene se vor acorda doar pentru terenurile intabulate. În cel mai fericit caz, acest termen va fi amânat cu doi ani”, a subliniat Mihai Mohaci. Cea mai mare suprafață de teren care trebuie retrocedată este la Predeal, unde pentru 95,59% din teren (peste 4.100 de hectare) nu au fost eliberate titluri de proprietate, însă, în conformitate cu precizările reprezentanților Prefecturii, aici este o situație mai specială. „La Predeal sunt multe procese în instanță, care se suprapun pe o suprafață validată pentru Casa Regală pentru care a fost emisă o sentință judecătorească. Totuși, la nivel de județ nu este singura localitate unde sunt astfel de probleme, cum este cazul comunelor Dumbrăvița, Recea, Sâmbăta, Hârseni. În unele soluții ale instanțelor sunt identificate amplasamentele cu precizie și, atunci, se poate discuta cu părțile, însă, acolo unde nu este identificată suprafața, este mult mai greu de finalizat”, a explicat juristul Prefecturii Brașov, Grațiela Chiţu. Campioni la retrocedări sunt localitățile Rupea, Hărman, Hălchiu, Bod, Apața, Cristian și Ghimbav, cu procente de aproape 1000%.

Citește și

Cmentariile sunt închise