Potrivit ultimelor date, sunt înregistrate 177 de cazuri de pestă porcină africană (PPA) la mistreţi, în mai multe fonduri de vânătoare, la nivelul județului Buzău, anunță Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Buzău, citată de AGERPRES.
Mistreții sunt principalii vectori ai îmbolnăvirilor cu pesta porcină africană din exploataţiile profesionale sau din gospodării, de aceea autoritățile sanitar-veterinare efectuează frecvent analize de laborator la mistreţi recoltaţi de către vânători. Potrivit reprezentanților DSVSA Buzău, rezultatele pozitive înregistrate la testul pentru pestă porcină africană demonstrează faptul că există în continuare animale bolnave în familiile de mistreţi din fondul forestier, punând astfel presiune asupra fermierilor să ia măsurile de precauție necesare pentru a-și proteja animalele.
„Sunt active cazurile de pestă porcină africană la mistreţ, la această dată sunt înregistrate pe raza judeţului Buzău 177 de cazuri la mistreţ pe mai multe fonduri de vânătoare: fondurile de vânătoare nr. 23 Grăjdana, 41 Beceni, 42 Aldeni, 27 Berca, 44 Câlnău, 26 Umbrăreţu, 40 Vintilă-Vodă, 46 Făgetu… După cum observaţi, sunt în zona de deal sau munte a judeţului Buzău unde există o densitate mai mare de mistreţi. Este foarte important să ţinem cont de aceste cazuri pentru că rezervorul virusului, să-i spunem aşa, după cum bine ştiţi, îl reprezintă porcul mistreţ unde virusul din ultimele cazuri raportate poate sta şi ani de zile pe animalul bolnav, ba s-au descoperit şi porci care au trecut prin boală, au fost testaţi şi diagnosticaţi anticorp. Prin urmare, presiunea virală există la această dată în mediul silvatic. Facem recomandarea tuturor crescătorilor de porcine să respecte cu stricteţe normele de biosecuritate în ceea ce priveşte creşterea porcilor. Să folosească echipamente de protecţie când merg în zona de administrare a hranei pentru animalele deţinute şi să nu introducă animale străine sau persoane în zona de creştere. Îşi pot amenaja un dezinfector pietonal astfel încât atunci când ajung în zona de creştere a animalelor să se dezinfecteze şi să nu pună în pericol sănătatea animalelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.
Acesta a subliniat însă că, deocamdată, deși în mediul silvatic există cazuri de pestă porcină africană, în exploataţiile profesionale şi în gospodării nu mai evoluează niciun focar la nivelul județului Buzău.