Pesta porcină africană: ce avem de învățat din măsurile draconice ale Bulgariei?

România este în continuare grav afectată de pesta porcină africană, iar numărul de focare se înmulțește pe zi ce trece. Potrivit ultimei actualizări venite de la ANSVSA, avem 438 de focare active în acest moment, dintre care 35 au fost depistate doar în ultima săptămână. Lipsa de reacție a autorităților române și-a spus cuvântul în evoluția bolii, iar acum se impun măsuri drastice pentru a putea reduce numărul de focare de PPA, susține medicul veterinar Adrian Balaban. În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, acesta a vorbit despre noul Ordin 24 publicat de Ministerul Agriculturii, dar și despre lucrurile pe care trebuie să le învețe țara noastră de la Bulgaria în privința combaterii pestei porcine africane.

”Dacă vă aduceți aminte, în anul 2019, Bulgaria a avut un episod dramatic în care au pierdut foarte multe ferme comerciale într-un timp foarte scurt și au avut vreo câteva sute de focare în gospodăriile populației. Au luat atunci niște măsuri draconice. Ei au implementat un astfel de Ordin la nivel național și au reglementat exploatațiile necomerciale sau cele de subzistență până la maxim trei porci, nu cinci. Ei au împărțit și exploatațiile comerciale în fermă comercială mică și fermă comercială mare. Acest lucru s-a văzut în 2020. Față de noi, au avut mult mai puține focare de pestă porcină africană și au avut o situație mult mai calmă”, a explicat Adrian Balaban.

Medicul veterinar atrage atenția că anul acesta a început dezastruos în privința evoluției virusului PPA, iar fără o reglementare clară a creșterii animalelor, boala nu va putea fi ținută sub control.

”La noi, anul trecut a fost dezastru, iar anul acesta a început ca un dezastru. Până nu vom reglementa creșterea animalelor și nu vom reuși să o controlăm, nu vom reuși să ținem sub control pesta porcină africană. Pesta nu alege, că într-o fermă sunt 5 porci sau 10.000 de porci; îi va ucide pe toți. Trebuie să fim conștienți mai mult decât oricând asupra măsurilor de biosecuritate”, a precizat Balaban.

Este important de precizat că România are în acest moment cel mai mare număr de focare de pestă porcină africană din lume, lucru resimțit puternic în economie. Fermele din țara noastră nu mai produc în prezent nici măcar o treime din carnea de porc necesară pentru consumul intern.

”Nu trebuie să uităm că România are în ultimii patru ani de zile cel mai mare număr de focare de pestă porcină africană din lume, nu doar din Europa. Avem cel mai mare număr de focare declarate în Europa de la începutul anului. De la începutul anului până acum, cred că am depășit 150 de focare, majoritatea în exploatații necomerciale. Suntem în ultima fază în care mai putem face ceva pentru a salva acest sector”, a mai avertizat medicul veterinar Adrian Balaban. 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. ALTUL CARE VREA DISTRUGREA TARNILOR.a verificat cineva noile focare de pesta,sa dus cineva sa vada macar cateva din aceste noi cazuri sa vada daca exista cu adevarat sau sant simple inventii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole