Pesta porcina africana a ajuns si la manastire! In ce judet se intampla

Pesta porcină africană a fost confirmată, marţi, în gospodăria Mănăstirii Viforâta din comuna dâmboviţeană Aninoasa, precum şi la porci mistreţi de pe raza a trei fonduri de vânătoare din judeţ, informează Prefectura Dâmboviţa, informează AGERPRES.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit în 24.12.2019 ca urmare a confirmării la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o exploataţie non-profesională aparţinând Mănăstirii Viforâta din comuna Aninoasa. A fost adoptat, în cadrul şedinţei, planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate decizia de plasare sub supraveghere şi de informare a cetăţenilor”, precizează Prefectura Dâmboviţa.

Conform sursei citate, s-a luat măsura uciderii porcinelor din exploataţia afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localităţi Aninoasa, fiind plasaţi sub observaţie sanitară veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic.

Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarului.

„Tot în cadrul şedinţei de astăzi a fost adusă la cunoştinţă confirmarea a noi cazuri de pestă porcină africană, la porcul mistreţ, pe raza următoarelor fonduri de vânătoare: 28 Finta-2 cazuri, 13 Runcu-1 caz, 23 Ocniţa-1 caz. Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat”, mai informează Prefectura Dâmboviţa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole