Agricultura de pe întreaga planetă s-ar putea confrunta cu mari probleme în anii următori, pe fondul accentuării mai multor crize care afectează bunul mers al acestui sector. În timp ce oficialii de la nivel european pun la cale strategiile pentru ”înverzire”, realitățile cu care se confruntă fermierii în această perioadă sunt cât se poate de brutale, iar perspectivele pentru viitorul apropiat nu arată îmbucurător.
Criza de pe piața îngrășămintelor se accentuează, iar dacă situația nu se va remedia cât de curând, producțiile de cereale din anii următori ar putea fi grav puse în pericol.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat această situație delicată cu mai mulți tineri fermieri, printre care și Tiberiu Stan, reprezentant al Asociației ”Grânarii – Dă-te pe brazdă” Iași. Potrivit acestuia, fermierii care mai au marfă pe stoc ar fi bine să țină de ea, pentru a o folosi ca monedă de schimb anul viitor, când prețurile vor fi, cel mai probabil, mult mai mari.
”Cei care nu au cumpărat îngrășăminte, să-și țină măcar stocurile, pentru că marfa ar trebui să se echivaleze cât de cât cu prețul îngrășămintelor, așa ar fi logic. Rapoartele europene pe producțiile următorului an sunt foarte sumbre. În Rusia s-a semănat foarte puțin grâu, exact pe motiv că n-au avut îngrășăminte; Franța a semănat puțin și nu are disponibilitate de îngrășăminte pentru primăvară; producțiile vor fi foarte mici. Țineți-vă stocurile de acum ca monedă de schimb pentru la anul, s-ar putea să fie de două ori mai scumpe”, a subliniat Tiberiu Stan.
Totodată, membrul APPR a avertizat că perspectivele privind producțiile sunt sumbre și în alte colțuri ale lumii, ceea ce ar putea crea mari probleme în asigurarea hranei necesare pentru populație.
”Toate rapoartele arată că anul viitor nu se vor putea face producții. China nu are îngrășământ, iar în momentul de față, fondurile bursiere sunt cu aproape 300.000 de contracte speculate long, adică pe creștere. Se așteaptă și o secetă pe Brazilia, Argentina, parte din America și poate să fie și pe Europa. Dacă se mai cumulează cu această criză de îngrășăminte și cu planul nostru ”genial” farm to fork, nu știu dacă o să mai vorbim de cât costă mâncarea, ci dacă se găsește mâncare”, a mai spus Tiberiu Stan.