Perspectivele piețelor agricole europene, văzute de la Bruxelles

50

Economia este ca un continuu joc de șah, în care câștigă mereu cei care reușesc să gândească în perspectivă și să estimeze care vor fi următoarele trei mișcări ale adversarului său și au strategii bine gândite atât pe termen scurt, cât și mediu sau lung. Practic, un bun economist  trebuie să știe cum să rezolve o problemă, chiar înainte ca aceasta să apară sau să aplaneze un conflict de interese, înainte de a se ivi primele interese legate de o piață sau de un produs.

Ei bine, economiștii care desenează strategii și fac estimări pentru Agricultura Europei sunt, și ei, la rândul lor, un fel de șahiști…de performanță am putea spune,dacă ne gândim că  încearcă de pe acum să vadă cum vor arăta piețele lumii peste cinci sau zece ani, indiferent dacă vor fi conflicte în Europa sau nu vor fi, fie că vor fi instituite blocaje și embargouri pentru alimente sau că acestea vor fi ridicate, dincolo de alarme sau epidemii,  adică în orice condiții…ei sunt acei oameni care definesc  perspective și planuri după care să fie condus întregul sistem.

Unul dintre aceștia este Tassos Haniotis, directorul de analiză economică a Direcției de Evaluări și Perspective din Comisia Europeană.  Înainte de a ocupa acest post, Haniotis a fost șef al unității care a analizat Politica Agricolă Comună, încă de la începuturile ei,  și a făcut parte din cabinetul fostului comisar european pentru agricultură Franz Fischler, ocupându-se de pregătirea reformei  agricole din 2003. Haniotis a condus mai multe delegații ale Europei  care au negociat cu Statele Unite ale Americii termenii de pe piața americană a prduselor agroalimentare și a promovat inițierea de relații economice și cu alte țări din spațiul non-european.

Cu un doctorat în economie agrară, luat la Universitatea din Georgia și un altul obținut în Grecia, țara lui de baștină, Haniotis poate fi considerat un guru al economiei agricole din întreaga lume, este așa cum presa îl numea la un moment dat, un fel de oracol de la Delphi  pentru întreg sectorul agricol european, chiar dacă, de multe ori previziunile lui pot părea absolut surprinzătoare…la prima vedere.

Mai multe:

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult