Perspectivele industriei laptelui, analizate în cadrul ședinței grupului de lucru “Filiera laptelui”

28

vacilapte2

În data de 12 septembrie 2013, la sediul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, s-a organizat şedinţa Grupului de lucru “Filiera laptelui“, din cadrul Consiliului consultativ al ANSVSA.

Această întâlnire se înscrie în seria de acţiuni şi măsuri pe care Autoritatea le-a iniţiat pentru construirea şi dezvoltarea unui dialog constructiv cu partenerii din sectorul privat, pentru soluţionarea problematicilor specifice domeniului de activitate.

În acest sens, unul dintre subiectele dezbătute cu acest prilej a fost cel privind perspectivele industriei laptelui şi a produselor lactate pentru anul 2014, având în vedere finalizarea perioadei de tranziţie pentru calitatea laptelui materie primă. Astfel, a fost analizat proiectul de ordin elaborat de ANSVSA, care stabileşte condiţiile sanitare veterinare în care se poate efectua procesarea laptelui neconform.

S-a convenit ca prevederile actului normativ să fie aplicabile atât operatorilor înregistraţi cât şi celor autorizaţi şi s-a stabilit că este necesară adoptarea unor criterii naţionale privind calitatea laptelui crud neconform, în ceea ce priveşte conţinutul de germeni şi celule somatice.

Ideea introducerii în actul normativ a tipurilor şi sortimentelor de produse care vor putea fi fabricate, a fost agreată de către toţi cei prezenţi. Proiectul de act normativ va fi publicat pe site-ul ANSVSA pentru dezbateri.

O altă temă de discuţie a fost cea privind stadiul pregătirii misiunii FVO (Food and Veterinary Office) din cadrul Comisiei Europene, pentru evaluarea modului în care sunt organizate controalele oficiale, în special a măsurilor tranzitorii, pentru procesarea laptelui neconform, în anumite unităţi de procesare.

Având în vedere atenţia deosebită pe care experţii europeni o vor acorda modului în care autorităţile veterinare competente de la nivel judeţean şi local au verificat aplicarea şi implementarea măsurilor cuprinse în Planul naţional privind îmbunătăţirea calităţii laptelui crud materie primă, cei prezenţi au analizat aspecte întâlnite la nivelul fermelor sau al exploataţiilor de animale producătoare de lapte, centrelor de colectare a laptelui crud şi al unităţilor de procesare a laptelui crud.

Reamintim că, în luna iunie a acestui an, ANSVSA a organizat şi desfăşurat o campanie de informare la nivel naţional, prin care şi-a propus să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse, pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.

Scopul acestei campanii a fost de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţile de procesare să aplice măsurile pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în Români

Citește și

Cmentariile sunt închise