Pericol: Carnea de pui, dezvaluiri socante

9

‘Savurosul’ piept de pui pe care il gasim in supermarket-uri vine, uneori, mai „tunat” decat credeati pana acum. Probabil ca ati auzit, deja, despre „injectarea” carnii cu apa pentru a o „umfla” si castiga la cantitate. Ceea ce insa putini oameni stiu este ca – pentru ca produsul sa aiba un aspect „natural” si gust apetisant – acea apa trebuie insotita de sare si, de cele mai multe ori, si de alte substante chimice, mult mai periculoase decat „banalul” condiment.

 

Conform Foster Farms, un producator de carne de pui care sustine ca nu isi ingrasa puii folosind chimicale, consumatorul mediu cheltuieste, fara sa vrea, aproximativ 1,50 dolari la fiecare pachet de carne pe apa sarata. De-a lungul unui an de zile, acest lucru se traduce intr-un cost ascuns de peste 100 de dolari pe an pe familie.

Alte substante prezente deseori in carnea de pui sunt glutamatul de sodiu (potentiator de aroma) si arsenicul. Glutamatul de sodiu creste apetitul si, in cantitati mari, se pare ca poate cauza dispnee (ingreunare a respiratiei), aritmii, sincope (aceste efecte nu au fost dovedite in mod cert).
Cat despre arsenic, lucrurile sunt clare: fiind o otrava puternica, in cantitati mari ucide. In cantitati reduse, dar ingerat in mod regulat, creste semnificativ riscul de cancer.

O alta practica in vederea cresterii cantitatii si, prin urmare, a profitului este cea a injectarii carnii cu substante proteice inferioare provenite de la alte animale (spre exemplu, substante provenite din cartilagii).

Nu toti producatorii apeleaza la aceste metode neortodoxe de a-si creste profiturile din carnea de pui. Achizitionand produse locale sau care specifica modul in care au fost crescuti puii, reduceti considerabil riscurile. O solutie ar fi si cea a procurarii carnii din gospodariile particulare, insa este important ca in acest caz vanzatorul sa faca dovada existentei avizului sanitar-veterinar (sau a celui de producator particular, care implica si obtinerea avizului sanitar).

Citește și

Cmentariile sunt închise