Pentru FMI ”nu este limpede” daca reducerea TVA va ajuta fermierii

11

FMI nu recomanda reducerea cotei TVA la alimentele de baza, in contexul secetei cu care se confrunta tara noastra, cu atât mai mult cu cât ”nu este foarte limpede modul in care reducerea TVA ii va ajuta pe fermieri”. Erik de Vrijer este de părere că este mai bine să se ofere o subvenție. El a invocat experiența altor țări, unde taxa pe valoare adaugată a fost redusă in anumite domenii, realizandu-se astfel doar un transfer de bani catre proprietarii din domeniul respectiv.

De asemenea, seful misiunii FMI a afirmat ca, desi rata actuala a TVA, de 24%, este ridicata la nivel european si nu ar trebui marita, eficienta acesteia este scazauta, avand in vedere baza pe care este aplicata, in conditiile in care exista rate mai mici pentru unele bunuri sau scutiri de TVA pentru altele. De Vrjier a mentionat ca, „daca se inchid portitele de scapare, poate chiar vom putea reduce cota de 24%”.
Totodata, reprezentantul FMI a respins impozitarea progresiva, considerand-o o constrangere asupra bugetului.
„Aceasta masura va reduce semnificativ veniturile din taxe si va creste nevoia de a reduce cheltuielile, probabil ca se va umbla ulterior la fondurile de salarii, aceasta idee de taxare progresiva cu un minimum de 16% nu este fezabila, noi nu o recomandam”, a spus de Vrijer. – www.promptmedia.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise