16 iunie 2021 - 09:59

PE PASUNILE COMUNEI IBANESTI APAR NOI STANE REALIZATE DIN SUBVENTIILE APIA

Asociația crescătorilor de animale OVIDIUS Brădețelu a renovat și construit în anul în curs patru stâne pe pășunile Lunci, Sirod și Brădețelu.

Investițiile sunt realizate din subvențiile pe suprafață primite de la A.P.I.A. – asociația gestionând o suprafață de 663 de hectare, din care 510 ha sunt eligibile pentru A.P.I.A. – în condițiile în care 35% din totalul acestora au fost utilizate cu titlu de compensație pentru populație pentru grija animalelor, alte cheltuieli pe care aceasta trebuia să le facă (cheag, medicamente, sare, făină), impozit și chirie pe suprafață, decontări pentru șefii de stână pentru mutarea coșerelor etc

Pășunea Lunci: 2 stâne
Un grajd a fost renovat, practic reconstruit, fiind prevăzut cu două încăperi: una pentru păstor și una destinată mulsului vacilor. În prezent, sunt în derulare demersurile pentru introducerea curentului electric și a apei curente. Tot în pășunea Lunci (deasupra izvorului Bucin) a fost construită o stână din cherestea pentru pășunatul turmelor de oi toamna.

Pășunea Sirod: o stână modernizată 
Stâna deja existentă în Sirod a fost modernizată, compartimentată și a fost completată cu o anexă pentru prepararea produselor lactate. De asemenea, în interior s-au pus lambriuri și s-a făcut aducțiune de apă.

Pășunea Brădețelu: o stână nouă 
A fost construită o stână nouă, din cherestea, și a fost realizată aducțiune de apă.Toate stânele sunt dotate cu panouri solare pentru electricitate și, acolo unde condițiile permit, se va implementa un sistem pentru apă caldă. În paralel, se lucrează la un saivan în pășunea Cristigi și tot anul acesta vor începe lucrările pentru construirea unei stâne la standarde europene pe pășunea Fătăciunea.

Investiții din subvenții A.P.I.A.

Investițiile sunt realizate din subvențiile pe suprafață primite de la A.P.I.A. – asociația gestionând o suprafață de 663 de hectare, din care 510 ha sunt eligibile pentru A.P.I.A. – în condițiile în care 35% din totalul acestora au fost utilizate cu titlu de compensație pentru populație pentru grija animalelor, alte cheltuieli pe care aceasta trebuia să le facă (cheag, medicamente, sare, făină), impozit și chirie pe suprafață, decontări pentru șefii de stână pentru mutarea coșerelor, explică Zaharie Gliga, secretar în Consiliul Director al Asociației crescătorilor de animale Ovidius Brădețelu. 

O mare problemă cu care se confruntă asociația sunt însă ciobanii, mai bine spus, lipsa acestora. “Când eram tânăr, erau 3-4 concurenți la o stână. Acum mergem la ei, ne rugăm de ei, îi întrebăm «ce-ți mai trebuie să te duci?»”, mai spune acesta.

Programul de lucrări al asociației pe fiecare pășune pentru anul 2018

Pe lângă aceste investiții, se lucrează constant pentru întreținerea tuturor pășunilor, obligații incluse în caietul de sarcini al asociației: curățare de plante nedorite (pălămidă, stirigoaie), crengi, copaci doborâți de vânt, tăiat arbuști (spini, arbuști de brădet, lăstăriș de fag, afinei), lucrări pentru repararea râmăturilor de mistreț (au fost cca 150 ha de râmături), curățarea periodică a surselor de adăpare etc.