Proiecte de plantaţii agricole profitabile

43

livada_mereFoarte multe idei de afaceri în 2015 sunt în domeniul agriculturii, iar acest lucru se întâmplă şi datorită faptului că acest domeniu beneficiază de fonduri europene importante în următorii ani.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în România ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul din bugetul naţional. Iată câteva idei de afaceri pe care le puteţi face în 2015.

Bugetul pentru o livadă

Fără utilaje şi fără costul terenului, înfiinţarea unei plantaţii de prun ar costa 3.500 – 4.000 de euro, iar preţurile cresc în cazul în care vă gândiţi să puneţi meri, peri sau caise.   Însă, potrivit pomicultorilor, cea mai mare parte a bugetului se investeşte în utilaje.

Pentru început, aveţi nevoie de un tractor horticultor, care costă aproximativ 25.000 de euro. Apoi vă mai trebuie şi o freză palpator, care este cam 8.000 de lei, o maşină de stropit – 9.000 de lei, echipament de fertilizare – 2.500 de lei, o motocositoare – 2.000 de lei, o foarfecă electrică – în jur de 1.000 de lei, dar şi de o remorcă pentru transportul producţie, care ar costa în jur de 6.000 de lei.

Marele avantaj ar putea fi faptul că puteţi obţine fonduri europene pentru a achiziţiona utilajele. Potrivit Ministerului Agriculturii, există două măsuri prin care puteţi lua fonduri europene pentru utilaje. Prima ar fi dispoziţia „121 – modernizarea exploataţiilor agricole” sau, dacă sunteţi tânăr, „112- tinerii fermieri”.

Plantaţia de lavandă

Un vasluian a reuşit să planteze un hectar de lavandă cu o investiţie de 28.000 de lei, iar prima investiţie spune că a recuperat-o în mare parte încă de la prima recoltă.

În vara aceasta aşteaptă şi un profit consistent. Plantaţiile de lavandă au început să apară şi la noi după ce agricultorii şi-au dat seama că din punct de vedere financiar este o afacere din care se poate obţine profit destul de repede.

Prin urmare, plantaţia de lavandă poate fi trecută pe lista de idei de afaceri 2015.   După ce este cultivată, perioada de exploatare a plantaţiei de lavandă este de până la 18 ani. De asemenea, trebuie menţionat şi că o plantaţie de lavandă are cheltuieli minime de întreţinere. Sunt estimări ale unor agricultori care arată că au câştigat chiar şi 8.000 de euro la un hectar de lavandă.

Din lavandă se pot obţine numeroase produse. Unul dintre acestea este uleiul de lavandă, care se face din florile plantei prin trei metode: distilare cu apă, distilare cu apă şi aburi şi prin distilare cu aburi. Acest ulei se vinde la preţuri de aproximativ 20 de lei pentru o sticluţă de 10 mililitri.   Un alt produs este tinctura de lavandă care se obţine prin măcinarea lavandei uscate. Apoi se lasă la măcerat în alcool, lichidul rezultat se filtrează şi se pune în sticluţe.50 de mililitri de tinctură de lavandă costă în jur de 15 lei.   (Integral pe adevarul.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise