Patru produse traditionale romanesti, in curs de verificare la Comisia Europeana

Patru produse se află în proces de verificare la Comisia Europeană, respectiv cașcavalul de Săveni, salata cu icre de știucă de Tulcea, salata tradițională cu icre de crap și plăcinta dobrogeană, anunță ministerul Agriculturii.

Adrian Oroș a anunțat, la deschiderea târgului dedicat Zilei Naționale a României, că patru produse se află deja în proces de verificare la Comisia Europeană: cașcavalul de Săveni – IGP (Indicaţie Geografică Protejată), salata cu icre de știucă de Tulcea – IGP (Indicație Geografică Protejată), salata tradițională cu icre de crap – STG (Specialitate Tradițională Garantată), plăcinta dobrogeană – IGP (Indicație Geografică Protejată).

Mai mult, ministrul a precizat că la acest moment există 727 de produse tradiționale înregistrate pe scheme de calitate românești și 7 înregistrate pe scheme europene.

„Aceste produse tradiționale, alături de țăranii ospitalieri și gospodari din mediul rural, alături de tradițiile care încă se mai păstrează și de peisajele din satul românesc fac mult bine imaginii României și suntem datori să susținem acest lucru. Avem aici un exemplu de lanț scurt, unde producătorul/procesatorul se întâlnește direct cu consumatorul, fără intermediari. Este un concept larg răspândit în Europa, la noi mai puțin, dar credem că merită să sprijinim acest demers pentru că este o activitate, în primul rând mai sănătoasă atât pentru producătorii și procesatorii mici cât și pentru consumatori”, a spus ministrul de resort, conform unui comunicat publicat pe site-ul MADR.

Oficialul a mai evidențiat importanța promovării în rândul tinerilor a consumului de produse românești prin intermediul educației, atât în școli cât și în familie.

Citește și

Parerea voastra este intotdeauna importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.