19 octombrie 2021 - 18:26

Patronatele din industria alimentară cer demisia ministrului Mediului

minea_nouPatronatele din industria alimentară solicită suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil și controlabil” pentru toți actorii din lanțul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.

„Din punctul nostru de vedere este cel mai puternic „scandal” pe care l-a avut România în ultimii 7-8 ani. Astăzi am primit bomboana pe colivă pentru că 25 ianuarie a fost data limită pentru depunerea hârtiilor la MMAP pentru obligațiile de plată, iar la sfârșitul săptămânii trecute am mai primit o altă veste ‘îmbucurătoare’, respectiv că unul dintre reciclatori a afirmat că toate cantitățile declarate în cursul anului trecut sunt false, în jur de 55.000 de tone. În bani, această cantitate reprezintă ca taxă de mediu 25 de milioane de euro, adăugată deja la cele 20 de milioane de euro, înseamnă că pe două luni ale anului trecut industria alimentară are de plată către MMAP circa 45 de milioane de euro”, a declarat, luni, într-o conferință de presă, președintele Romalimenta, Sorin Minea.

Acesta a subliniat că pentru anul viitor această suprataxă de 2 lei/kg de ambalaj stabilită prin OUG 196/2005 reprezintă un total de 230 — 250 de milioane de euro, bani care vor fi plătiți de cetățeanul român pe produsele alimentare, iar acel efect de reducere a TVA la alimente va dispărea pe parcusul acestui an.

„Alături de această sumă se mai adaugă datoria din infringement pentru că România va fi în infringement pentru proasta gestionare și din informațiile doamnei ministru (Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului n.r.) aceasta va fi de 200.000 de euro pe zi, bani pe care îl va plăti tot contribuabilul. Cred că este o lege prost făcută, ce-i drept nu acum, ci în urmă cu 10 ani, este o lege prost urmărită de-a lungul timpului, care ni s-a spus că funcționează și care s-a dovedit nefuncțională și prin care s-au făcut tot felul de fraude. Potrivit acestei legi pentru a nu plăti taxa de 2 lei care este o penalitate, trebuia să devenim contribuabil la o Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR), am îndeplinit condițiile legii, am plătit 0,65 lei pe kg acestor firme și acum aflăm că din cauza altor firme de reciclare care au fraudat piața, tot potrivit acestei legi, cei buni de plată suntem noi, cei care am fost cinstiți”, a explicat Minea.

Șeful Romalimenta a afirmat că a solicitat ministrului Mediului reglarea acestor probleme care vor duce industria alimentară și agricultura României „într-un faliment coordonat”, fără a primi însă niciun răspuns.

„Lipsa de dialog de care a dat dovadă este unică în istoria României. Este prima dată când nu avem dialog constructiv, de aceea ne-am permis să spunem că managementul acestei situații a fost execrabil și îmi asum acest termen”, a spus Minea.

Totodată, președintele federației din industria alimentară consideră că în urma acestor penalități producătorii vor fi nevoiți să majoreze prețurile produselor alimentare, „care nu vor apărea peste noapte, însă cele mai perverse scumpiri sunt cele care depășesc realitatea”.

„Tot ce se acumulează în perioada până ajungi la prețul nou se încarcă în prețul care va apărea. Aceste modificări nu sunt scumpiri pentru că nu îmi pun eu profit, sunt taxe și impozite către stat, deci se vor duce în costuri. Fiecare firmă le va arunca în piață când va crede că este oportun și vă spun că până la sfârșitul verii le veți găsi fără niciun fel de problemă. Dacă nu moare industria până atunci și vom găsi doar produse din import”, a adăugat Minea.

În opinia lui Minea, un ministru tehnocrat trebuie să ia decizii corecte pentru lucrurile pe care le cunoaște, deoarece dacă era numit politic, atunci se intervenea politic. „Din acest punct de vedere, fiind un ministru tehnocrat, eu am încercat să îi explic logic situația, dar am constatat că ministrul actual al Mediului nu este tehnocrat ci birocrat, adică unul care iubește biroul, pentru că nu înțelege”, a menționat Minea.(Sursa: AGERPRES)