Dacă o să întrebi o sută de oameni unde este patria laptelui în România, cei mai mulți, dacă nu toți, o să numească un județ din zona de munte, că doar așa ne arată și reclamele. Și nu greșesc oamenii, doar că există câteva nuanțe. Iar una dintre ele ne spune că al doilea județ din România după numărul de vaci este… Botoșaniul. Da, județul din extremitatea nord-estică a țării, acolo unde se agață harta în cui și unde nu sunt deloc munți. Doar oameni care vor să muncească și să facă profit.
Așa că în județul Botoșani funcţionează peste 10% din totalul unităţilor de procesare a laptelui din România. Pentru că Botoşaniul se află pe locul doi naţional, la numărul de vaci. Și nu este o întâmplare, pentru că în ultimii zece ani, agricultura din Botoșani a fost cu adevărat băgată în seamă, așa că a crescut constant numărul de fermieri, atât pe zona de vegetal, cât şi în sectorul zootehnic.
Și nu e singura schimbare în bine – mulţi fermieri din Botoșani lucrează pământul sau cresc animalele după tehnologii de vârf, cu rezultate pe măsură. Așa că Botoşaniul poate fi considerat o adevărată ţară a laptelui şi a produselor lactate, mai ales a celor tradiţionale, mai ales că mii de oameni trăiesc din această industrie care a înflorit şi care are inclusiv recunoaştere la nivel european, printr-o marcă de cașcaval.
Este adevărat că judeţul Botoşani este preponderent unul rural. Majoritatea locuitorilor trăiesc la ţară şi se ocupă dintotdeauna mai ales cu crescutul vacilor şi al oilor. Prepararea produselor lactate, este, de asemenea, o tradiţie a localnicilor.
Așa că vacile şi oile depăşesc, ca număr, populaţia umană a judeţului. Până acum câțiva ani, nu a fost prea bine, erau probleme cu pășunile, cu colectarea laptelui și cu vânzarea produselor. Numai că, odată cu accesarea fondurilor europene, mulţi săteni s-au întors la creşterea animalelor producătoare de lapte şi chiar la procesat.
Iar pentru asta e nevoie de tot mai multe animale. Numărul bovinelor în Botoşani depăşeşte 100.000 de capete, judeţul fiind pe locul în doi în ţară ca şeptel. La acestea se adaugă peste 200.000 de oi. Aceste animale, în mare parte, sunt concentrate în ferme de producţie a laptelui şi a cărnii.
Și tocmai datorită numărului mare de vaci de lapte, dar şi a oportunităţilor de finanţare, mai ales europeană, s-a înmulţit şi numărul de procesatori de lapte, dar şi de producători de produse lactate tradiţionale.
Sunt multe fabrici și făbricuțe care, din lapte de vacă, produc caşcaval, caş şi alte delicatese. Iar din producţia şi procesarea laptelui trăiesc mii de oameni la Botoşani. Pe de o parte, cei care lucrează în ferme, pe de altă parte ţăranii care au câte 4-5 vaci şi dau lapte proaspăt procesatorilor şi producătorilor autohtoni de lactate.
Așa că în judeţul Botoşani sunt înregistrate 33 de produse tradiţionale, judeţul aflându-se în topul naţional. Majoritatea produselor tradiţionale sunt din lapte. Cel mai renumit brand este „Caşcavalul de Săveni”, un produs recunoscut pe plan european ca fiind cu Indicaţie Geografică Protejată.
Renumit este însă şi laptele de oaie la Botoşani şi produsele realizate din acesta. Mai ales că în judeţul Botoşani cresc oile din rasa karakul de Botoşani, unică la nivel european. În concluzie, putem spune că sărăcia de care se tot plângeau unii a cam început să plece din Botoșani…