Orașul german Neubrandenburg a fost zilele trecute martorul unei eveniment special care a încununat o poveste începută acum 102 ani, cu un prețios Peisaj cu păstor și turmă.
În urmă cu o săptămână, o delegație condusă de Kai Kartio, directorul Amos Rex din Helsinki, cel mai mare muzeu de artă privată din Finlanda, a predat colecţiei de obiecte de artă a oraşului Neubrandenburg un tablou furat în 1919, relatează agenţia DPA, citată de AGERPRES.
Este vorba despre o pictură în ulei numită „Landscape with Shepherd and Flock” – „Peisaj cu păstor și turmă”. Tabloul datează din secolul al XVII-lea şi a fost realizat de artistul baroc german Philipp Peter Roos (1655-1706).
Lucrarea a fost descoperită în muzeul de artă din Finlanda în timpul cercetărilor de provenienţă, în care experţii verifică originea obiectelor de artă.
Tabloul pictat de Roos a dispărut în 1919, împreună cu alte 16 tablouri, în timpul unei spargeri date cu ajutorul unei scări. O cercetare a scos la iveală că aceasta a fost achiziţionată, în 1926, de Amos Andersen, un publicist finlandez care a studiat în Germania. În 1965, colecţia acestuia a stat la baza creării celui mai mare muzeu finlandez de artă privată, Amos Rex.
„Colecţionarul nostru Amos Andersen (1878-1961) nu ar fi putut să cunoască la acea vreme, când a cumpărat tabloul de la un comerciant de antichităţi, că acesta fusese furat”, a declarat directorul Kai Kartio la ceremonia de dezvelire a picturii.
Restituirea lucrării „Peisaj cu păstor și turmă” are o semnificație deosebită pentru orașul german. Întreaga colecţie istorică de picturi din Neubrandenburg – la vremea respectivă, cea mai mare din toată regiunea Mecklenburg – a dispărut după 1945, iar pictura în ulei din Helsinki este prima din colecţia istorică care a fost restituită.
Colecţia de artă Neubrandenburg din 1890 conţinea peste 10.000 de obiecte de artă. Aceasta a fost încărcată şi transportată în aprilie 1945. Oraşul a ars în noaptea de 30 aprilie 1945. Mai târziu, după ce au fost descoperite inventarele, colecţia a fost raportată la Centrul german pentru bunuri culturale pierdute. Tablourile furate au ajuns, astfel, pe lista obiectelor căutate.
La o verificare privind proveniența obiectelor de artă, experții muzeului finlandez au descoperit numărul de inventar din 1890 de pe spatele lucrării „Peisaj cu păstor și turmă”, fapt ce a condus în cele din urmă la reîntoarcearea tabloului, după 102 ani, acasă, la Neubrandenburg.
Foto deschidere: Treptow Gate – Neubranderburg Regional Museum (Wikipedia)