Păstor și turmă, din nou acasă după 102 ani! Nimeni nu se mai aștepta să-l vadă

păstor și turmă

Orașul german Neubrandenburg a fost zilele trecute martorul unei eveniment special care a încununat o poveste începută acum 102 ani, cu un prețios Peisaj cu păstor și turmă.

păstor și turmă
Philipp Peter Roos – „Peisaj cu păstor și turmă”, sec. XVII

În urmă cu o săptămână, o delegație condusă de Kai Kartio, directorul Amos Rex din Helsinki, cel mai mare muzeu de artă privată din Finlanda, a predat colecţiei de obiecte de artă a oraşului Neubrandenburg un tablou furat în 1919, relatează agenţia DPA, citată de AGERPRES.

Este vorba despre o pictură în ulei numită „Landscape with Shepherd and Flock” – „Peisaj cu păstor și turmă”. Tabloul datează din secolul al XVII-lea şi a fost realizat de artistul baroc german Philipp Peter Roos (1655-1706).

Lucrarea a fost descoperită în muzeul de artă din Finlanda în timpul cercetărilor de provenienţă, în care experţii verifică originea obiectelor de artă.

Tabloul pictat de Roos a dispărut în 1919, împreună cu alte 16 tablouri, în timpul unei spargeri date cu ajutorul unei scări. O cercetare a scos la iveală că aceasta a fost achiziţionată, în 1926, de Amos Andersen, un publicist finlandez care a studiat în Germania. În 1965, colecţia acestuia a stat la baza creării celui mai mare muzeu finlandez de artă privată, Amos Rex.

„Colecţionarul nostru Amos Andersen (1878-1961) nu ar fi putut să cunoască la acea vreme, când a cumpărat tabloul de la un comerciant de antichităţi, că acesta fusese furat”, a declarat directorul Kai Kartio la ceremonia de dezvelire a picturii.

Restituirea lucrării „Peisaj cu păstor și turmă” are o semnificație deosebită pentru orașul german. Întreaga colecţie istorică de picturi din Neubrandenburg – la vremea respectivă, cea mai mare din toată regiunea Mecklenburg – a dispărut după 1945, iar pictura în ulei din Helsinki este prima din colecţia istorică care a fost restituită.

Colecţia de artă Neubrandenburg din 1890 conţinea peste 10.000 de obiecte de artă. Aceasta a fost încărcată şi transportată în aprilie 1945. Oraşul a ars în noaptea de 30 aprilie 1945. Mai târziu, după ce au fost descoperite inventarele, colecţia a fost raportată la Centrul german pentru bunuri culturale pierdute. Tablourile furate au ajuns, astfel, pe lista obiectelor căutate.

La o verificare privind proveniența obiectelor de artă, experții muzeului finlandez au descoperit numărul de inventar din 1890 de pe spatele lucrării „Peisaj cu păstor și turmă”, fapt ce a condus în cele din urmă la reîntoarcearea tabloului, după 102 ani, acasă, la Neubrandenburg.

Foto deschidere: Treptow Gate – Neubranderburg Regional Museum (Wikipedia)

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture