Pasarile si liliecii amelioreaza randamentele agricole

O echipă internaţională de cercetători au studiat impactul păsărilor şi liliecilor asupra culturilor agricole şi au concluzionat că aceste animale „sunt vectori importanţi de luptă împotriva dăunătorilor, au o contribuţie economică importantă în agricultură şi cresc randamentele agricole”.

Păsările şi liliecii (liliacul este singurul mamifer zburător) devoreză insectele, dar şi alţi dăunători din agricultură. Astfel, randamentele agricole sunt ameliorate la numeroase tipuri de culturi din întreaga lume, în special la plantaţiile de cacao, cafea şi pomi fructiferi.

Potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători, coordonată de dr. Bea Maas de la universitatea germană „Georg August de Göttingen”,efectul păsărilor şi liliecilor asupra culturilor agricole se traduce printr-o importantă valoarea economică adăugată şi necercetată până în prezent.

Unul din studiile echipei de cercetători s-a concentrat pe observarea unei plantaţii indoneziene de arbori de cacao, care adăpostea mai multe colonii de păsări şi lilieci. Dăunătorii anihilaţi au permis obţinerea unei recolte cu o treime mai mare. Astfel de date cumulate la nivelul culturilor pot însemna miliarde de dolari anual la bugetul fermierilor.

Drept urmare, prezenţa păsărilor şi liliecilor este mai mult decât benefică, fermierii neavând decât de câştigat sume importante de pe urma acestora, potrivit portalului Rural21. Rezultatele studiului realizat de echipa internaţională de cercetători au fost publicate în numărul din iulie al revistei ştiinţifice „ Biological Reviews”.

Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect au atenţionat că exploataţiile agricole intensive şi în fază agresivă de extindere ameninţă numeroase habitate naturale, specii şi resurse, în special în zonele tropicale ale planetei. De aceea, serviciile prestate în mod natural de păsări şi lilieci oferă oportunitatea exploatării durabile şi profitabile a culturilor agricole.

„Comportamentul păsărilor şi liliecilor este insuficient studiat la nivel global, iar aportul acestora asupra agriculturii în general, este subestimat”, a subliniat dr.  Bea Maas.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole