23 ianuarie 2022 - 16:28

Efectiv URIAȘ de păsări, sacrificate din cauza virusului gripei aviare

Potrivit anunțului făcut marți, 13 aprilie 2021, de către vocile autorizate ale Autorității Sanitare Veterinare din Ungaria (NEBIH), prezența virusului gripei aviare a fost confirmată la o crescătorie de curcani din vecinătatea orașului Nadudvar, estul Ungariei, motiv pentru care instituția a demarat acțiunea de ucidere preventivă a 11.800 de păsări din fermă.

De asemenea, potrivit MTI, instituția amintită mai sus a decis instituirea unor zone de protecție și de supraveghere.

Autoritatea veterinară din Ungaria le-a impus crescătorilor de păsări maghiari să-și țină păsările în spații închise încă din luna noiembrie a anului trecut, având în vedere pericolul reprezentat de păsările migratoare, potențial purtătoare a virusului gripei aviare.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producția de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia și la finele acelui an s-a răspândit și în Europa. Ultima dată când Ungaria s-a confruntat cu gripa aviară a fost la începutul lui 2020.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să țină păsările închise.