Parlamentul European a dat undă verde reformei PAC post 2013

23

tinerifermieriDupă numeroase runde de negocieri, Parlamentul European a dat undă verde, miercuri, la sesiunea plenară de la Strasbourg, unui pachet legislativ format din 5 proiecte de acte normative privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene după 2013.

Pachetul legislativ pune accent pe:

  • protecția mediului,
  • asigurarea unei distribuții mai echitabile a fondurilor UE
  • ajutorul acordat fermierilor pentru a face față provocărilor pieței.

Prezent la dezbaterea dedicată acestui pachet legislativ, comisarul Dacian Cioloș a salutat la final votul PE. „Salut votul de astăzi al Parlamentului European asupra reformei politicii agricole comune. Este o zi importantă pentru agricultorii europeni dar și pentru toți cetățenii Uniunii Europene preocupați de calitate produselor alimentare și de durabilitatea metodelor de producție agricolă”, a spus Cioloş. În opinia sa, politica agricolă comună reformată va aduce un sprijin mai bine echilibrat între fermieri, regiuni și state membre, cu un accent special pe tinerii fermieri; va promova un sector agricol european competitiv, consolidând organizarea fermierilor, inovarea și investițiile; va aduce un sprijin mai bine direcționat ajutând agricultorii să pună în practică măsuri concrete pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității, pentru creșterea calității apei și solului.

Pentru a se asigura că plățile directe merg doar către fermierii activi, deputații au convins Consiliului să creeze o listă de entități, cum ar fi aeroporturile sau cluburile sportive, care să fie automatic excluse de la finanțarea UE dacă nu dovedesc că activitatea agricolă reprezintă o parte importantă a venitului lor.

Parlamentul a insistat și pentru o schemă obligatorie la nivel UE care să ofere tinerilor fermieri un procent de 25% suplimentar la subvențiile lor pentru primele 25-90 de hectare. Micii fermieri ar putea primi mai mulți bani, iar fermelor mari care primesc mai mult de 150 de mii de euro li se vor tăia sumele care depășesc acest prag cu cel puțin 5%.

„Pe lângă faptul de a fi transferat o parte a banilor de la fermierii mari către cei tineri și cei mai mici, am asigurat și o distribuție mai bună a fondurilor în UE. Până în 2020, fermierii din diferite state membre vor trebui să primească cel puțin 72% din plata directă medie la nivel UE”, a spus deputatul portughez Luis Manuel Capoulas Santo, raportor pentru plăți directe și regulamentele privind dezvoltarea rurală.

Conform noii CAP, 30% din bugetele statelor membre pentru plăți directe pot fi cheltuite doar dacă sunt luate măsuri obligatorii de ecologizare, cum ar fi diversificarea recoltelor, menținerea unei zone verzi permanente și crearea „unor arii concentrate pe ecologizare”. „Dubla finanțare”, adică plăți de două ori pentru fermieri pentru livrarea aceluiași set de beneficii pentru mediu, nu va mai fi permisă, iar fermierii care nu vor aplica măsurile obligatorii de ecologizare vor suferi penalități suplimentare pe lângă pierderea subvențiilor de „ecologizare”, care vor fi introduse gradual în primii patru ani ai noii PAC.

Parlamentul s-a asigurat că organizațiile fermierilor vor primi instrumente suplimentare pentru a ajuta fermierii să facă față schimbărilor pieței și să întărească poziția lor de negociere a prețurilor. „De exemplu, numărul de sectoare în care organizațiile fermierilor pot să negocieze contracte de furnizare în numele membrilor lor fără să încalce regulile competiției va fi extins. Organizații mai puternice ale producătorilor nu trebuie să se transforme în carteluri, ci ar trebui să îi ajute pe fermieri să-și amelioreze situația economică, dar nu trebuie să se transforme în carteluri”, a spus deputatul francez Michel Dantin, raportorul pentru regulamentul privind organizarea pieței.

Regulamentul privind plățile directe a fost adoptat cu 440 de voturi pentru, 238 împotrivă și 10 abțineri, Regulamentul privind dezvoltarea rurală a fost adoptat cu 576 de voturi pentru, 101 împotrivă și 11 abțineri, Regulamentul privind instituirea unei organizări comune a piețelor produselor agricole a fost adoptat cu 426 de voturi pentru, 253 împotrivă și 8 abțineri, Regulamentul privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune a fost adoptat cu 500 de voturi pentru, 177 împotrivă și 10 abțineri, Regulamentul privind normele tranzitorii pentru 2014 a fost adoptat cu 592 de voturi pentru, 81 împotrivă și 14 abțineri. (Integral pe amosnews.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise