21 iunie 2021 - 23:03

PARFUM DE PRIMAVARA IN SEPTEMBRIE

Ne aflăm în mijlocul lunii septembrie iar toamna pare să fie tot mai departe. Soarele călduros de peste zi face ca temperaturile să nu coboare sub 22 de grade Celsius în Reșița, de aceea putem să anticipăm o toamnă lungă şi caldă. Iar dacă ne luam după gurile altor persoane, am putea spune că vom avea toamnă  până în luna ianuarie.

Până atunci, vom vedea, cert este că, deocamdată, nu am renunţat complet la îmbrăcămintea de vară, deși  gospodinele au făcut deja zacusca şi au umplut borcanele cu castraveți murați şi gogoşari, iar afară liliacul, prunul şi mărul au înflori între blocurile reșițenilor din nou.

Reamintim că anul trecut, tot în Reşiţa, pe Strada Ţarcului, înflorise liliacul la începutul lunii noiembrie, aproape de Sărbătoarea Arhanghelilor Mihail şi Gavril.

Liliecii au inflorit pentru a doua oara iar  specialiştii spun că fenomenul este îngrijorător. Astfel de minunășii s-au mai înregistrat aparent și în anii trecuți, astfel un alt arbore de liliac a fost găsit înflorit, pentru a doua oară și la Timişoara.

Chiar dacă fenomenul este privit de oameni drept un miracol al naturii, specialiştii explică însă că mugurii liliecilor care au înflorit a doua oară ar trebui să ne îngrijoreze, întrucât se datorează încălzirii globale şi fenomenelor meteorologice ieşite din comun.

„Vorbim despre o transformare fiziologică, din cauza variaţiilor climatice. Sunt două feluri de muguri – cei anuali şi cei anticipaţi. Speciile arboricole sunt cele cu mugurii anticipaţi şi înfloresc primăvara”, a declarat încă de anii trecuți, Olimpia Iordănescu, profesor doctor în pomicultură.

Tot aceasta susţine că valurile de frig au determinat apariția flrilor de liliac din cauza temperaturilor anormale din timpul verii iar  acest lucru face ca arborii de liliac să primească un şoc climatic, astfel încât pot fi păcăliţi iar căldura de după frig i-a determinat să înflorească, ca şi cum ar fi fost primăvara de după iarnă. Speciștii susțin că acest fenomen este îngrijorător şi poate duce la epuizarea arborilor.