Parcul de utilaje agricole din România e în pană

80

tractor_tanarParcul de utilaje agricole din România este și insuficient și, în cea mai mare parte a sa, total depășit, din punct de vedere al performanțelor. a de distanța care ne separă de agricultura făcută la cu adevărat, profesionist.

Nici alții nu o duc prea bine dar, acolo, pe alte piețe, nu se pune problema acoperirii necesarului, ci doar a permanentei reînnoiri tehnologice. O idee despre diferența dintre fermierii români și fermierii lumii o putem contura cu ajutorul unei analizei ”Tractor Market Report”, realizat de agenția austriacă Agrievolution Economic Commttee- Wiesendorfer.

În afară de China și India, toată lumea plânge

În 2014, numărul vânzărilor de tractoare noi, pe plan mondial, a fost estimat la 2,1 milioane de unități. Piețele de volum mare au continuat să fie China și India, acolo unde s-au vândut cca 50% din utilajele vândute în întreaga lume. Pe de altă parte, cele mai multe dintre acestea au fost de mică putere și, în general, ieftine, în comparație cu tractoarele și utilajele folosite în marile structuri agricole, cum ar fi SUA, Brazilia, Rusia sau exploatațiile intensive din Europa de Vest.

Cu mai mult de 235.000 de mii de tractoare vândute, America de Nord (SUA și Canada), se apropie de nivelul anului 2000. Previziunea pentru anul 2015 este precaută, din cauza veniturilor în scădere ale fermierilor nord-americani. O estimare realistă pentru întreaga piața nord-americană, pentru 2015,  ar putea fi o scădere de 20 %, față de anul anterior.

Piața Europei înseamnă 25 % din piața mondială

 

Specific, piața europeană reprezintă o pondere considerabilă, la nivel mondial. Conform unor calcule preliminare, pentru 2014, valoarea tractoarelor vândute în UE a fost de 8,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă cca 20-25% din cifra de afaceri a industriei globale cu tractoare. Pe de altă parte, UE reprezintă doar 8% din totalul de unităților comercializate, valoarea medie a unui tractor fiind de 43.000 de euro, mult mai mare decât pe majoritatea celorlalte piețe și mai mult decât dublu, față de media mondială estimată. Cu toate acestea, vânzările din Europa au înregistrat o scădere de 8 %.

Piaţa din România

O  analiză a pieţei de utilaje agricole din România, realizată la precedenta ediție a Indagra, de Autovit.ro, pe baza datelor furnizate de MADR, oferă o imagine sumbră. România are un parc de utilaje agricole de peste 600.000 de unităţi, cifră care include tractoare, pluguri şi remorci. Datele Ministerului Agriculturii indică faptul că peste două treimi dintre utilaje au durata de funcţionare depăşită. În ceea ce priveşte vânzările anuale de utilaje noi, cumulate (tractoare, combine, secerători), ele totalizează 3.000 de unităţi.

Sectorial, parcul naţional de tractoare este de 184.000 de unităţi, cele mai multe fiind în judeţele Bihor, Timiş şi Teleorman. Dar, 73% dintre tractoare au durata normală de funcţionare depăşită, iar cele mai mari procente de tractoare uzate sunt în Teleorman, Suceava, Ilfov, Mehedinţi, Maramureş şi Botoşani (nouă din zece tractoare!), iar 30% dintre tractoare sunt mai vechi de 20 de ani.

Cele mai cunoscute mărci sunt John Deere, New Holland, Fendt, Claas, Landini, Kubota, Massey Ferguson, Case, Zetor şi Belarus, iar cele mai scumpe tractoare au 600 CP şi costă peste 250.000 euro+TVA. Aceste tractoare sunt cumpărate de fermele foarte mari. Cele mai vândute sunt tractoarele al căror preţ se încadrează în intervalul 30-50.000 euro şi au motoare de 60-85 CP. (Integral pe infoferma.ro)

 

 

Citește și
1 Comentariu

Cmentariile sunt închise