Parc agricol după model francez, prin parteneriat între fermieri şi Consiliul Judeţean Suceava

tractor24Administraţia judeţeană, printr-un parteneriat public-privat, şi fermierii suceveni vor înfiinţa în judeţul Suceava un parc agricol după modelul francez, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. 

El a lansat, în dezbatere publică, intenţia autorităţilor sucevene de a sprijini înfiinţarea unui parc agricol sau a unei cooperative pe model francez, astfel încât fermierii să poată vinde produsele la un preţ mai bun, negociat, în scopul obţinerii unui profit semnificativ mai mare şi constant. 

Declaraţiile lui Nechifor au fost făcute la întoarcerea unui grup de fermieri suceveni din Franţa, care au realizat un schimb de experienţă acolo. El a spus că agricultura franceză reprezintă un model de urmat, în condiţiile în care se bazează pe cultura asocierii între fermieri. Vizita de documentare a fermierilor suceveni în Franţa le-a indus acestora entuziasmul de a implementa modelul văzut acolo şi dorinţa de a înfiinţa un parc agricol mare care să includă judeţele Botoşani şi Iaşi.

Potrivit lui Nechifor, CJ Suceava va organiza o întâlnire a Consiliului consultativ pe probleme de agricultură, unde vor fi expuse propunerile celor ce au fost în Franţa, pentru crearea unei structuri asociative, parc agricol sau cooperativă, care să aducă agricultura suceveană la nivel european şi care să faţă pe piaţa concurenţială din Europa. 

La rândul său, directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, a spus că vizita în Franţa a fost benefică, fermierii suceveni având ocazia să vadă cum funcţionează o asemenea structură. El a anunţat că în perioada 23 – 25 octombrie reprezentanţi ai acestei cooperative, CAVAC, vor veni la Suceava în vizită oficială pentru a întreprinde demersuri de parteneriat cu fermierii suceveni. ”Până atunci, noi trebuie să demarăm înfiinţarea parcului agricol. Managerul francez este dispus să investească să facem silozurile aici. Cred că vizita asta va aduce rezultate”, susţine Costan. Potrivit acestuia, silozul de cereale pe care intenţionează să îl construiască partenerul francez va avea o capacitate de 20.000 de tone şi ar urma să fie amplasat în proximitatea unei staţii de cale ferată, pentru ca marfa să fie transportată uşor spre zonele de îmbarcare pe vase. (Sursa: administratie.ro)